Pretražite novosti:

Zaklada "Nikola Tesla" dodijelila 8 stipendija učenicima, studentima, mladim znanstvenicima i doktorandima

10.04.2024.
Zaklada
Zaklada "Nikola Tesla" za darovite učenike, studente, mlade znanstvenike i doktorande dodijelila je novčane potpore i stipendije učenicima i redovitim studentima, mladim znanstvenicima i doktorandima s područja Grada Karlovca za akademsku godinu 2023./2024.g.
Na natječaj se ove godine prijavilo 11 kandidata, a dodijeljeno je 8 stipendija i potpora.
Stipendije u iznosu od 160 eura mjesečno dobile su Mia Findrik, učenica Prirodoslovne škole Karlovac i učenica Gimnazije Julija Mihalić. 
Stipendije u mjesečnom iznosu od 500 eura dobili su doktorandi Mislav  Štefok, doktorand na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, Katarina Matan, asistentica na Agronomskom fakultetu u Zagrebu i Tomislav Kralj, doktorand na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu na smjeru matematika.
Prema riječima upraviteljice Zaklade Renate Kučan, ove su godine prvi put su dodijeljene dvije posebne potpore dvojici učenika koji zbog dobi nisu mogli biti financirani kroz Zakladu, ali ostvaruju iznadprosječne uspjehe. Jednokratne potpore u iznosu od 500 eura ostvarili su Bruno Bilić, učenik Glazbene gimnazije Karlovac i Maksim Stanković Šprajc, učenik Prve privatne gimnazije s pravom javnosti u Zagrebu. Novčanu potporu od 500 eura ostvario je i student Gabriel Stošić, koji je već bio stipendist Zaklade. 
Zaklada se većinom financira sredstvima Gradskog proračuna, ali i donacijama pa je Kučan zahvalila svima njima, a posebno Marinu Svetiću, koji Zakladi donira svoju naknadu koju ostvaruje kao predsjednik Gradskog vijeća.
Riječi zahvale sa trud koji ulažu u svoje obrazovanje stipendistima je uputio i gradonačelnik Damir Mandić.
- Grad Karlovac ima redovne stipendije koje daje učenicima i studentima gdje izvrsnost nije jedini kriterij. Ovdje jest i mislim da je to posebna vrijednost same Zaklade, istaknuo je gradonačelnik i najavio događanje koje će se održati 10. srpnja na rođendan Nikole Tesle kada će se gospodarstvenicima i poduzetnicima predstaviti svi dosadašnji stipendisti Zaklade i njihovi projekti.
U ime dobitnika potpora i stipendija zahvalio je Mislav Štefok.
- Ove stipendije puno će pomoći pogotovo nama u znanosti. Ovo je veliki korak za tako mali grad da daje tako lijepe potpore i za znanost i za školstvo. Naravno, i drugi bi se mogli ugledati na to, pa pozivam i druge gradove da pomognu studentima i mladim znanstvenicima, istaknuo je Štefok.