Gradovi prijatelji

Gradovi prijatelji
Grad Karlovac danas ima uspostavljene i održava prijateljske veze s mnogim gradovima.

U cilju zajedničkih interesa u unaprjeđivanju gospodarskog, društvenog i kulturnog razvoja, grad Karlovac može uspostaviti suradnju ne samo s jedinicama lokalne i regionalne uprave u Republici Hrvatskoj, već i s jedinicama lokalne i regionalne samouprave drugih država.

Alessandria, Italija

Prvo prijateljstvo sklopljeno je 1964. godine s gradom Alessandrijom (Italija), a održava se putem gospodarske i kulturne suradnje i razmjene. Posebno se istaknula pomoć grada Alessandrije gradu Karlovcu tijekom Domovinskog rata, a u tu spomen, most preko Kupe između Dubovca i Drežnika od 2005. g. nosi naziv „Most grada Alessandrije“.
 

Kansas City, KS, SAD

Prijateljstvo između Kansas Cityja iz Sjedinjenih američkih država i Karlovca vezano je karlovačkim iseljeništvom koje je kulminiralo 1977. kada je službeno uspostavljena suradnja. Održavanje suradnje očituje se u međusobnim posjetima predstavnika vlasti, gospodarstvenika i iseljenika te kulturno umjetničkih i sportskih društava.
 

Budimpešta –VII okrug Erzsebetvaros, Mađarska

Grad Karlovac i budimpeštanska samouprava VII. okruga - Erzsebetvaros pobratimili su se 2008. godine  u cilju razmjene iskustava upravljanju gradom i razvojem grada te međusobnom pomaganju uspostave gospodarskih, trgovačkih, turističkih, kulturni, sportskih veza, te razmjeni školske djece i čitavom nizu drugih aktivnosti.
 

Vukovar, Hrvatska

Grad Vukovar i Grad Karlovac službeno su postali gradovi prijateljiu studenom 2018. godine. Iako su dva grada već ranije bila povezana nizom zajedničkih aktivnosti u području školstva, suradnja je formalizirana kako bi se što više ljudi i institucija u nju uključilo. Dva grada mogu puno jedno od drugog naučiti zbog slične ratne povijesti i poratnog razvoja, ali i činjenice da imaju i prirodne sličnosti jer oba grada leže na rijekama koje imaju svoje velike potencijale.
 

Taurage, Litva

Grad Karlovac je potpisao povelju o suradnji 2012. godine u sklopu projekta Comenius „Ljubičice u školama“- projekt koji  je bio namijenjen sprečavanju nasilja u školama, više informacija o projektu možete naći na stranicama Agencije za mobilnost i programe EU. Karlovačka delegacija od predstavnika Županije, Grada i škola službeno je posjetila Taurage u ožujku 2012. godini i sudjelovala na studijskom putovanju u sklopu projekta, te tako formalizirala suradnju koja je započela s ovim projektom.
U 2022. godini se obilježava deset godina od potpisivanje sporazuma i plan je i dalje osnažiti suradnju na svim zajedničkim područjima interesa. Više informacija o gradu prijatelju TAURAGE možete ovdje naći: Tauragė district municipality (taurage.lt)

Kragujevac, Srbija

Od 1968. godine do Domovinskog rata Karlovac je bio zbratimljen i s Kragujevcem u Srbiji, a zajednička suradnja očitovala se u sklopu tradicionalne manifestacije „Karavana bratstva i jedinstva“.