Pretražite novosti:

Vrtić Dubovac potpuno obnovljen

04.09.2020.
Vrtić Dubovac potpuno obnovljen
Završila je obnova vrtića Dubovac vrijedna 7,475 milijuna kuna. Ravnateljica Dječjeg vrtića Četiri rijeke, Bernarda Vuksan rekla je kako će vrtić početi s radom u ponedjeljak, a u šest vrtićkih i jasličkih skupina i jednoj igraonici boravit će 160 djece s 14 odgojitelja i četiri spremačice, a u distribucijsku kuhinju dolazit će hrana za djecu iz centralne kuhinje na Švarči. Ovo je već peti objekt u sklopu Dječjeg vrtića Četiri rijeke koji je potpuno obnovljen.
- Neka nam vrtić bude tijesan, neka bude dupkom pun i neka imamo potrebu proširiti ga za koju godinu, zaželila je ravnateljica vrtića Bernarda Vuksan.
- Osposobili smo sve vrtićke objekte za narednih 15, 20 godina da se u njima mogu odvijati sve aktivnosti sukladno pedagoškom standardu. Smatram da su materijalni uvjeti u našim vrtićima među najboljima u Hrvatskoj i naše odgajateljice mogu biti zadovoljni i ovom prilikom zahvaljujem svi odgojiteljicama na trudu i radu, poručio je gradonačelnik Mandić dodajući da slijedi pronalazak lokacije za novi, veći objekt da se "makne s dnevnog reda pitanje imaju li sva djeca svoje mjesto u vrtićima"
Vrtić je obišla i saborska zastupnica Maja Grba Bujević.
- Godinama sam kao Banijanka dolazila ovdje na igralište igrati rukomet, a kada sam se preselila na Jelsu tu sam dovodila sina koji je danas 30-godišnjak. Tete su bile sjajne i zato me još više veseli što je ovaj vrtić danas ovakav kakav je. Čim moj unuk David malo poraste i njega ću dovoditi u ovaj vrtić, istaknula je u vrlo emotivnom govoru Grba Bujević.
U sklopu rekonstrukcije provedena je i energetska obnova objekta. Tako je zamijenjena postojeća vanjska stolarija s novom PVC stolarijom, izvedena izolacija fasade, izolacija krova i podova, rekonstruirana je kotlovnica koja sada koristi zemni plin, ugrađena je energetski učinkovita LED rasvjeta, a izveden je i mehanički sustav prozračivanja putem rekuperatora. Cilj projekta bio je smanjenje potrošnje energije korištenjem mjera energetske učinkovitosti. Energetska obnova unaprijedila je energetski razred građevine od F na B kategoriju, smanjena je emisija CO2 za 92,54 posto i postignuta je godišnja energetska ušteda od 171.141 kWh/god. Ukupna vrijednost prihvatljivih troškova je 4,28 milijuna kuna, a projekt je sa 1,748 milijuna kuna sufinancirala Europska unija iz EU fonda za regionalni razvoj. Opremu vanjskih igrala dječjeg igrališta sa 10.000 australskih dolara sufinanciralo je Hrvatsko karlovačko društvo iz Sydneya. Provođenje projekta počelo je 15. veljače 2019. godine, a završio je prije roka jer mu je trajanje bilo predviđeno do 15. veljače 2021. godine.