Pretražite novosti:

Više od polovice kanalizacije i trećine vodoopskrbe u Zvijezdi izgrađeno, poduzetnicima i građanima Grad nastoji olakšati većim potporama

27.02.2024.
Više od polovice kanalizacije i trećine vodoopskrbe u Zvijezdi izgrađeno, poduzetnicima i građanima Grad nastoji olakšati većim potporama
U Zvijezdi je u godinu i pol, od kada su radovi počeli, izvedeno 57 posto kanalizacijske mreže i 32 posto vodoopskrbnog cjevovoda. Izvijestila je to na današnjoj konferenciji za novinare Katarina Malenica, direktorica Vodovoda i kanalizacije.
- Zvijezda je veliko gradilište, mijenjaju se lokacije radova, imamo veliki broj iskopa, prolazaka strojeva i kamiona i apeliramo na pješake, učenike da koriste obilazni pravac do škola, odnosno, da prolaze Promenadom. Nastavljamo intenzivnu komunikaciju s građanima pa ćemo i danas održati sastanak u prostorijama GČ Zvijezda od 17.15 sati i građane da nam se pridruže, pozvala je K. Malenica, zaključivši da je dobra dinamika izvođenja radova.

Radovi su, na žalost, donijeli i oštećenja na pojedinim zgradama u Zvijezdi, a po riječima gradonačelnika Damira Mandića, osiguravajuća kuća kod koje izvođač radova ima policu osiguranja krenula je u postupke utvrđivanja šteta i veći broj građana ima prvu, preliminarnu informaciju za utvrđivanje štete.
Grad novčanim potporama nastoji olakšati i građanima i poduzetnicima u Zvijezdi pa je gradonačelnik podsjetio da  je do 2. ožujka  u javnom savjetovanju prijedlog Pravilnika o potporama poduzetnicima.
- Nakon sastanka s obrtnicima i malim poduzetnicima iz Zvijezde, sigurno je da će se, na njihovu sugestiju, u pravilniku promijeniti najveći iznos koji mogu dobiti. Bilo je predviđeno 2.500 eura, povećat ćemo ga, a koliko, ovisit će o broju zainteresiranih, najavio je gradonačelnik Mandić.

Osim toga, objavljen je javni poziv za dodjelu sredstava od spomeničke rente, odnosno, za očuvanje i obnovu objekata spomeničke baštine. Otvoren je do 12. travnja.
- Taj je novac ponajprije namijenjen privatnim vlasnicima i pozivam one koji nisu u obuhvatu radova da se jave. Imali smo prošlo ljeto nekih situacija da su se odlomili neki dijelovi fasada i ovo je prilika da suvlasnici zgrada osiguraju dodatna sredstva; mogu iz spomeničke rente dobiti do 49 posto iznosa projekta, napomenuo je gradonačelnik Mandić.

Odgovarajući na novinarska pitanja, rekao je, između ostalog, da se pravila prijave štete odnose na vlasnike Velike vojarne kao i na sve vlasnike nekretnina u Zvijezdi, te napomenuo da bi, ne samo u Zvijezdi nego svuda, mnoge prostore privatni investitori trebali staviti staviti u funkciju i ulaganja i nekakve zarade.
-  Sve ovo što se radi je javni novac i morat će se održavati javnim novcem; mislim da nam u ovom trenutku izostaje jače ulaganje privatnika. Nadam se da će ovo što se radi u Zvijezdi, bez obzira na sve, ipak biti inicijalni korak privatnim vlasnicima da i oni krenu u obnovu svojih objekata i daju im sadržaj od kojeg će imati prihod ili će biti stambene namjene, poručio je gradonačelnik Damir Mandić.