Pretražite novosti:

Uoči sjednice Gradskog vijeća predstavljen proračun za 2024., gradonačelnik Mandić: Njime završavamo veliki investicijski ciklus koji je promijenio lice grada i počinjemo drugi, još veći

13.12.2023.
Uoči sjednice Gradskog vijeća predstavljen proračun za 2024., gradonačelnik Mandić: Njime završavamo veliki investicijski ciklus  koji je promijenio lice grada i počinjemo drugi, još veći
- Ovakav proračun prepoznaje sve potrebe građana Karlovca, od komunalne svakodnevice: u 2024., primjerice, imat ćemo novu javnu rasvjetu i novi javni prijevoz do one društvene: ulažemo u vrtiće, a odluka je i to ćemo do zadnjeg braniti: ne dižemo cijenu koju plaćaju roditelji premda je poskupjelo sve, od hrane do higijenskih potrepština. Ovim proračunom završavamo jedan veliki investicijski ciklus koji je definitivno promijenio i uljepšao lice grada, a započinjemo drugi, još veći., izjavio je gradonačelnik Damir Mandić, govoreći o prijedlogu proračuna za 2024. koji će se sutra naći pred Gradskim vijećem Karlovca.

Planiran je u iznosu od 95,2 milijuna eura, što je 13,4 milijuna eura ili 16,3 posto više od ovogodišnjeg. Značajan učinak na gradski proračun ima porezna reforma, no unatoč promjeni u strukturi prihoda, po riječima Lidije Malović, pročelnice Upravnog odjela za proračun i financije, gradski proračun za iduću godinu nije manje ambiciozan, ali je fokus na prikupljanju prihoda i realizaciji projekata sufinanciranih kroz različite treće izvore, nacionalne i europske. Za realizaciju će biti korištena i prenesena sredstva iz ove godine, te kreditni aranžmani.
- Bilježimo rast svih rashoda od materijalnih, za zaposlene, naknada za kućanstva do svih ostalih. Rashodi za nabavu imovine rekordno su porasli, 40 milijuna eura su, odnosno, 42 posto proračuna; nisam našla niti jedan drugi grad koji izdvaja više od 40 posto za građenje i imovinu, rekla je Lidija Malović.

Iz proračuna će u 2024. za školstvo biti izdvojena 22,2 milijuna eura, za građenje komunalne infrastrukture 14,9 milijuna eura, za zaštitu i očuvanje kulturne baštine 11,3 milijuna eura, ali tu  je i cjelovita obnova  Muzeja, KAmoda, Hrvatskog doma, Male zgrade gradske uprave i Mihalićeve kuće. Vrtić Rečica je napola gotov, krenut će izgradnja vrtića Luščić, igrališta NK Korana i ŠRC Mostanje. Gradski socijalni program je i dalje poprilično jak, u dogovoru s HŽ-om Grad će sufinancirati studentima karte za vlak  pa će im taj prijevoz biti potpuno besplatan, naknade za novorođenčad iznosit će 450 eura, bez obzira o kojem se djetetu u obitelji radilo.
- Uvjeren sam da ćemo krajem 2024. imati i Hrvatski dom u funkciji ili će biti pred završetkom. To je kapitalno ulaganje nakon Edisona, mislim da će malo koji grad imati takvu infrastrukturu za kulturu kao što će imati Karlovac, izjavio je gradonačelnik Damir Mandić.

Napomenuo je da će završetak Aglomeracije Karlovac - Duga Resa podići standard stanovanja i vrijednosti nekretnina, ali i da nakon završetka radova u sklopu Aglomeracije počinje gradnja nogostupa Sajevac i Hrnetić. Najavio je i da je u novom ITU-u planirana obnova Trga bana Josipa Jelačića, obilaznica Zvijezde, park Grabrik, nova prometnica u Luščiću, uređenje Starog grada Dubovca, obnova Bosanskog magazina.  
- Očekujemo da će svi pozivi biti raspisani u 2024. godini, i  radovi će najvećim dijelom krenuti iduće godine. Mislim da ćemo definitivno dobiti novo lice Zvijezde, a isto tako podići i standard mobilnosti u Karlovcu: kad ovi projekti završe, imat ćemo jako dobru biciklističku infrastrukturu, biciklističkom stazom povezano pet gradskih četvrti, napomenuo je gradonačelnik Mandić.

Govoreći o ostalim točkama dnevnog reda sutrašnje sjednice Gradskog vijeća, izdvojio je Rezoluciju o proglašenje grada Karlovca sigurnim mjestom za žene, dokument za koji vjeruje da će uspjeti ostvariti nakanu da bude provediv.
- Nakon što bude usvojen, taj dokument će biti dostavljen svim gradskim tvrtkama, ustanovima i rukovoditeljima da sukladno njemu planiraju svoje aktivnosti i poduzimaju sve mjere koje je potrebno da bi se nekim u dramatičnim situacijama znali postaviti prije svega pomažući onima koji su žrtve nasilja, zaključio je gradonačelnik Damir Mandić.