Pretražite novosti:

Uloga urbanog šumarstva u stvaranju održivijih gradova

12.10.2023.
Uloga urbanog šumarstva u stvaranju održivijih gradova
U Karlovcu, na 5. hrvatskom znanstveno-stručnom skupu o urbanom šumarstvu, više od stotinu  znanstvenika i stručnjaka, predstavnika tvrtki, institucija i ustanova iz područja urbanog šumarstva i srodnih djelatnosti će kroz dva dana i 27 odabranih predavanja raspravljati o ulozi urbanih šuma i urbanog zelenila u stvaranju održivijih gradova uvažavajući rastuće onečišćenje i zagađenje urbanih prostora te sve izraženije posljedice klimatskih promjena.
Početak događanja prigodno je obilježen sadnjom sadnica ukrasnih vrsta drveća u arboretumu Šumarske i drvodjeljske škole.
Sadnji i otvorenju skupa prisustovao  je i gradonačelnik Damir Mandić, koji je grad Karlovac istaknuo kao primjer dobre prakse.
- Svjedočimo da je Karlovac grad u parku i time se možemo ponositi. Dobro je inzistirati na spoju javnog posla i struke, jer bez takve suradnje teško da bi se moglo održavati postojeće, ali se ne bi moglo niti razmišljati o obnavljanju. Uskoro će u gradu biti posađeno više stotina novih stabala. Zamijenit će se stabla koja su uklonjena zbog provođenja projekata obnove vrelovoda, ali će se na novim lokacijama u gradu posaditi nova stabla. U tome smo usmjereni na suradnju s fakultetima i strukom i takav pristup ćemo razvijati i u budućnosti, istaknuo je gradonačelnik Mandić.
Organizatori skupa su Fakultet šumarstva id rvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske šume d.o.o., Hrvatsko šumarsko društvo - Sekcija za urbano šumarstvo, Grad Karlovac i Karlovačka županija, uz suorganizatore: Javna ustanova za upravljanje  zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije - Natura Viva, Kino Edison Karlovac, Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije i Zelenilo d.o.o. Karlovac.