Pretražite novosti:

U ustanovama u kulturi povećani koeficijenti, Grad Karlovac za HSDK primjer pozitivnog socijalnog dijaloga - gradonačelnik Mandić: Uvijek smo za dogovor kako bi bilo što manje nezadovoljnih

29.02.2024.
U ustanovama u kulturi povećani koeficijenti, Grad Karlovac za HSDK primjer pozitivnog socijalnog dijaloga -  gradonačelnik Mandić: Uvijek smo za dogovor kako bi bilo što manje nezadovoljnih
Zaposleni u gradskim ustanovama kulture: Gradskoj knjižnici, Muzejima grada Karlovca, Zorin domu i Edisonu od ovog će mjeseca imati veće koeficijente složenosti poslova sistematiziranih radnih mjesta. Rezultat je to pregovora Grada Karlovca i Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi, formaliziran današnjim potpisivanjem dodatka Kolektivnom ugovoru iz 2021.

Glavni tajnik HSDK-a Domagoj Ribić napomenuo je da niz godina pregovori s Gradom Karlovcem donose kompromis koji je, kao i u životu, rezultat maksimalnih traženja i minimalnih ponuda.  
- Uvijek ističem Grad Karlovac kao primjer pozitivnog socijalnog dijaloga, pogotovo u gradovima gdje su na vlasti političke opcije koje bi trebale biti za prava radnika na visokoj razini, a gdje se mučimo u dogovaranju minimalne plaće. Ne znači taj dijalog da se u svemu udovolji Sindikatu niti Gradu Karlovcu, ali u dobroj volji uvijek pronađemo kompromisno rješenje. Pronašli smo ga i sada, naglasio je Domagoj Ribić.

Dodao je da plaća zadržava ljude na poslu, a kad ima primjerenu plaću, od radnika se može tražiti odgovornost i bolji učinak, te citirao gradonačelnikovu svojedobnu izjavu da se do sad ulagalo u ceste i objekte, a sada je vrijeme za ulagati u ljude.

Gradonačelnik Damir Mandić, primjetivši da je dogovaranje oko koeficijenata uvijek izazovno, a na kraju donese zaključak „nešto smo napravili, ali…“, kazao je da će u jednom trenutku na stol doći usuglašavanje složenosti poslova
- Dobro je da postoji element povjerenja i razumijevanja. Grad će uvijek poticati razgovor i dogovor, za to smo da se „bistre“ stvari kako bi na kraju bilo što manje nezadovoljnih. Očekujem da iduće 2-3 godine nećemo razgovarati o koeficijentima, ali o osnovici plaće da. U budućnosti nam je cilj povećati osnovicu za obračun plaće jer to se onda odražava i na mirovini, nije kao kad se isplaćuju neki dodaci na plaće, zaključio je gradonačelnik Mandić.