Pretražite novosti:

U travnju završetak obnove zgrade Javne vatrogasne postrojbe

13.03.2024.
U travnju završetak obnove zgrade Javne vatrogasne postrojbe
- U Karlovcu možemo biti ponosni na sve što rade karlovački vatrogasci, i Javna vatrogasna postrojba i pripadnici Dobrovoljnih vatrogasnih društava, naglasio je gradonačelnik Damir Mandić prilikom obilaska Javne vatrogasne postrojbe.
Javna vatrogasna postrojba ima 54 djelatnika, a kroz 24 dobrovoljna vatrogasna društva djeluje 300-ak operativaca.
Po dojavama građana ili nadležnih službi tijekom 2023. godine Javna vatrogasna postrojba Grada Karlovca izvršila je 835 intervencija, od kojih je bila 181 intervencija požara, 578 raznih tehničkih intervencija i 76 ostalih. Tijekom ove godine, do sad je izvršeno 99 različitih intervencija. 
Pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društva prošle su godine odradili 3259 sati na intervencijama. 
Što se tiče ulaganja u objekte, zgrada i pomoćni objekti u kojima je sjedište JVP Karlovac vlasništvo su Grada Karlovca. U tijeku je obnova bespovratnim sredstvima Fonda ministarstva Zaštite okoliša i prirode, a rok završetka radova predviđen je za travanj.
Kako je izvijestio zapovjednik Miroslav Rade, u tijeku su i pripremne radnje vezane uz uklanjanje pomoćnih objekata koji se nalaze na dijelu dvorišta kojim će prolaziti prometnica - obilaznica Zvijezde i izgradnja nove garaže. Postupak nabave je u tijeku, a radovi se planiraju u drugom dijelu godine.
Značajan projekt je i izgradnja Vatrogasnog centra na novoj lokaciji. 
Gradonačelnik Damir Mandić je naglasio kako je Vatrogasni centar prioritetni projekt koji zaslužuje dostojnu pažnju i za koji će se tražiti izvori financiranja.
U prošloj godini Vatrogasna zajednica je nabavila dva vozila, za DVD Dolnja Rečica i za DVD Donje Mekušje u vrijednosti 142.938,02 eura. U planu za ovu godinu je nabava dva vozila i jedno plovilo sa planiranim sredstvima u visini od 100.000 eura.
Ovogodišnji proračun iznosi  2.155.852,00 eura, od čega su decentralizirana sredstva 1.018.972 eura, sredstva Grada Karlovca 970.322 eura, a ostatak su vlastiti prihodi JVP.  Kako je izvijestio zapovjednik Rade, tijekom godine očekuje se donošenje novog Pravilnika o plaćama profesionalnih vatrogasaca od strane Hrvatske vatrogasne zajednice za koje se predviđa da će još dodatno povećati rashode. 
Što se tiče materijalnih prava vezanih uz plaće, gradonačelnik Mandić je istaknuo da Grad s JVP-om i sa sindikatom ima otvorenu komunikaciju.
- Svjesni smo da, kako bi zadržali ovu kvalitetu  intervencija i rada, vatrogasci moraju imati kvalitetne uvjete rada, naglasio je gradonačelnik Mandić.
Karlovački vatrogasci osim što nas štite i pomažu, sudjeluju ali i organiziraju natjecanja kojima poboljšavaju svoje sposobnosti. 
Tako će u lipnju Karlovac biti domaćin vatrogasnog natjecanja spašavanja u prometu “2. Croatia Rescue Challenge 2024.“ . Uz to tim profesionalnih vatrogasaca JVP Karlovac će ove godine u listopadu po prvi puta sudjelovati na svjetskom natjecanju spašavanja u prometu koje će se održati u Portugalu, kao i na natjecanjima u Austriji i Njemačkoj.
Kao i svake godine, 4. svibnja obilježiti će se Dan Sv. Florijana - zaštitnika vatrogasaca. Nakon  postrojavanja na prostoru ŠRC Korana svih vozila Vatrogasne zajednice Grada Karlovca, uslijedit će mimohod ulicama grada, a središnje obilježavanje će se održati u DVD-u Skakavac povodom 90-te obljetnice osnivanja tog društva.