Pretražite novosti:

U punom jeku energetska obnova Knjižnice

25.07.2019.
U punom jeku energetska obnova Knjižnice
U tijeku je energetska obnova stare zgrade Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“, izgrađene 1976. godine u vrijednosti 6 milijuna i 786 tisuća  kuna. Obnova je sufinancirana bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u financijskom razdoblju 2014.-2020. u okviru Poziva za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energiju u javnim zgradama. Ministarstvo graditeljstva i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurali su 2.790.864,98 kuna, a na natječajima Ministarstva regionalnog razvoja i iz fondova EU još 1,5 milijuna kuna. Ostatak troškova financirat će Grad Karlovac. Energetska obnova trajat će do 17. veljače 2020. a njegovim završetkom knjižnica  će iz E prijeći u A energetski razred, emisija CO2 bit će smanjena za 97,2 posto, postići će se godišnja energetska ušteda od 193.330 kWh, te unaprijediti stanje u lokalnoj zajednici i naravno popraviti kvaliteta boravka djelatnika i korisnika u Knjižnici. Radovi obuhvaćeni projektom su postavljanje toplinske i hidroizolacije krova i stropova, vanjskih zidova, podova i podruma, zamjena vanjske bravarije, novo nisko temperatZamjenica gradonačelnika istaknula je i veliku vrijednost svih  programskih aktivnosti koje provode ustanove kulture.
urno zračno grijanje/hlađenje pomoću ventilokonvertora te zamjena unutrašnje rasvjete energetski učinkovitom. 
– Radovi su u visokom stupnju izvodivosti, a ovim projektom Gradska knjižnica, kao prva namjenski građena knjižnica u RH postat će energetski učinkovita zgrada te se nadamo da će se smanjiti sredstva potrebna za ulaganje u energente, izjavila je ravnateljica Jasmina Milovčić prilikom obilaska zgrade sa zamjenicom gradonačelnika Andrejom Navijalić.
– Grad Karlovac kontinuirano podržava i prijavljuje se na sve projekte koji se otvaraju pri ministarstvima, odnosno na natječaje Europske unije kako bi upravo kroz projekte energetske učinkovitosti,  ali i kroz različite druge programske projekte mogao osigurati sredstva za funkcioniranje i ustanova kulture, kazala je nakon obilaska radova zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić i najavila još neke aktivnosti poput druge faze uređenja pročelja na Gradskom kazalištu Zorin dom, nastavak ulaganja na prostoru Muzeja Domovinskog rata, ali i ostalih muzejskih prostora.
Zahvalila je svima koji su sudjelovali u realizaciji ovogodišnjeg „Zvjezdanog ljeta“ jer, kako je istakla, bez ustanova kulture i njihove suradnje sa svim dionicima kulturnog života grada Karlovca, teško bi se tako veliki projekt mogao realizirati.
– Taj model zajedništva i dalje ćemo poticati i razvijati upravo zbog naših mladih naraštaja. Moramo osmišljavati i realizirati programe koji su njima interesantni, poručila je na kraju zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić.