Pretražite novosti:

Transparentnost karlovačkog proračuna treću godinu ocijenjena odličnom ocjenom!

02.07.2020.
Transparentnost karlovačkog proračuna treću godinu ocijenjena odličnom ocjenom!
Institut za javne financije i ove je godine unatoč pandemiji izazvanoj pojavom virusa COVID-19 u šestom ciklusu istraživanja ponovno analizirao i ocjenio transparentnost proračuna svih županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj. Transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljiva informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca.
Objavljivanjem rezultata želi se ukazati na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče odgovornost lokalnih vlasti.
U istraživanju  Instituta za financije, proračunska transparentnost mjeri se brojem ključnih proračunaskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama lokalnih jedinica. U ovom  aktualnom istraživanju utvrđivalo se objavljivanje: 
  • izvještaja o godišnjem izvršenju proračuna za 2018. godinu
  • izvještaja o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2019. godinu
  • prijedlog proračuna za 2020. godinu
  • izglasani proračun za 2020. godinu
  • proračunski vodič za građane za 2020. godinu 
  • Objava ovih pet dokumenata potvrda je da se lokalne jedinica pridržavaju odredbi Zakona o proračunu, Zakona o pravu na pristup informacijama i preporuka Ministarstva financija. 
Istraživanje je pokazalo da se prosječna proračunska transparentnost lokalnih jedinica iz godine u godinu poboljšava i u šest ciklusa istraživanja pakazalo se da je porasla od prosječne ocjene 1,8 na 4,1. Najviša ocjena za transparentnost je 5. Gradovi u RH imaju vrlo visoku gotovo izvrsnu prosječnu ocjenu 4,5.
Grad Karlovac već treću godinu za redom ima najbolje ocjene iz transparentnosti (5) jer vodimo brigu o pravovremenom objavljivanju svih proračunskih dokumenata, ali i o njihovoj pristupačnosti široj javnosti što se naročito može vidjeti u proračunskom vodiču za građane u kojem se na jednostavan i razumljiv način pojašnjava proračunski sustav i prenose informacije o načinu trošenja proračunskog novca.