Pretražite novosti:

Sjajan projekt ponovo na karlovačkom području: Zaželi IV donosi egzistenciju za 32 nezaposlene osobe i skrb za 224 starije

27.02.2024.
Sjajan projekt ponovo na karlovačkom  području: Zaželi IV donosi egzistenciju za 32 nezaposlene osobe i skrb za 224 starije
Gradsko društvo Crvenog križa Karlovac i četvrti put je dobilo bespovratna EU sredstva za provođenje projekta Zaželi, kojim će, zajedno s Gradom Karlovcem i OD Crvenog križa Vojnić, osigurati posao za 32 nezaposlene osobe i skrb za 224 starije i osobe s invaliditetom.
I to duže od 2,5 godine, odnosno, 31 mjesec. Ugovor o dodjeli 1,488.000 eura Crveni križ nedavno je potpisao, a Branka Hastor, ravnateljica GD CK Karlovac, na današnjoj je konferenciji za novinare kazala kako su ga svi željno iščekivali.
 
- U svim fazama projekta, pa tako i u ovoj, četvrtoj, Gradsko društvo Crvenog križa je uvijek išlo do vrha, do maksimalnog broja zapošljavanja žena, do maksimalnog iznosa i uključivanja maksimalnog broja korisnika. Tako smo u ovoj, četvrtoj fazi odlučili zaposliti 32 osobe, a novina je da je osim žena dozvoljeno i zapošljavanje muškaraca. Kroz projekt će najmanje 220 korisnika, osoba treće životne dobi, moći dobiti uslugu "pomoć u kući". Ova faza je najduža, ugovor je potpisan na 36 mjeseci, osobe će biti zaposlene 31 mjesec, a visina sredstava je gotovo 1,5 milijun eura, rekla je Branka Hastor.
 
Sve četiri faze projekta Zaželi zaposlile su 180 osoba, te osigurale pomoć u kući za 1.260 korisnika. Za njihovu provedbu karlovački Crveni križ je iz EU fondova osigurao oko 3,5 milijuna eura.
 
- Crveni križ je i ovaj put povukao najviše, zahtjevno je bilo sve to odraditi, ali i ovaj ugovor pokazuje da oni to rade vrhunski. Grad Karlovac je partner i posebno nam je važno da će potrebite osobe dobiti uslugu koja im stvarno treba. Onima koji će u ovom projektu raditi, osim egzistencijalnog i socijalnog aspekta, donosi i osobno zadovoljstvo, što je odlično. Mislim da je program Zaželi, ako mogu subjektivno procijeniti, jedan od najprepoznatljivijih i najboljih programa koji je i posljedica članstva Hrvatske u EU i europskih fondova. Jer, teško bi Grad, Županija i Vojnić milijun i pol eura zajedno skupili za ovakav program. Zato: bravo za Crveni križ i sve nas partnere; vjerujem da će i korisnici ovog projekta u jednom trenutku reći: „Bravo“, poručio je gradonačelnik Damir Mandić.
 
Realizacija projekta, uz zapošljavanje osoba koje teško pronalaze posao, doprinijet će socijalnoj uključenosti starijih osoba, prevenciji institucionalizacije i osiguravanju prava na život u zajednici.