Pretražite novosti:

Sanirano klizište u Vukmaniću obišli predstavnici Grada i Županije

14.10.2023.
Sanirano klizište u Vukmaniću obišli predstavnici Grada i Županije
Najveće klizište na području grada Karlovca, u neposrednoj blizini crkve Sv. Antuna u Vukmaniću je sanirano i obišli su ga predstavnici Grada Karlovca i Karlovačke županije.
Sanacija je obuhvaćala radove u dužini od oko 250 metara, a vrijednost radova je 900 tisuća eura. 
Sredstva su osigurana u suradnji s Karlovačkom županijom temeljem ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za operacije koje se financiraju iz Fonda solidarnosti Europske unije.
- Karlovačka županija je s Ministarstvom prostornog uređenja potpisala ugovor o sanaciji klizišta koje je aktivirao potres, a u to su bila uključena i dva klizišta na području Karlovca, ovo u Vukmaniću te klizište u Sucima, rekla je pročelnica UO za gradnju i zaštitu okoliša Ana Hranilović Trubić.
Klizište je uzrokovalo probleme stanovnicima Knez Gorice i Vukmanića, jer su ta dva mjesta bila presječena. 
Kako je istaknula predsjednica MO Knez Gorica Iva Beljan Palajsa, ta prometnica je za mještane Knez Gorice i Vukmanića od izuzetnog značaja. 
- Osim rodbinske i obiteljske povezanosti mi dijelimo istu crkvu, groblje i školu tako da nam je ovaj prekid u prometu donio dosta problema. Ostali smo odsječeni, jer iako nas dijeli 500-tinjak metara trebalo je putovati 15 do 20 kilometara dok bi došli jedni do drugih, a dosta problema imali su i poljoprivrednici, rekla je Beljan Palajsa.
Gradonačelnik Damir Mandić je zahvalio stanovnicima na strpljenju, jer je bilo teško komunicirati i živjeti u vremenu klizišta i radova. 
Ostali projekti koje Grad provodi vezani uz Fond solidarnosti i sanaciju oštećenja nastala od potresa odnose se na uklanjanje objekata. Dio objekata je uklonjen, a krenulo je uklanjanje novih 10 prema odluci Državnog insprektorata.
Gradonačelnik je najavio kako će u ponedjeljak u javno savjetovanje ići odluke vezane za štete od poplava.
- Poznato je da je Grad Karlovac u svom prvom rebalansu predvidio 300 tisuća eura za fizičke osobe, odnosno za obiteljske kuće i 120 tisuća eura za obiteljska gospodarstva, Iznos ukupnih šteta na svim objektima javnim i privatnim, te poljoprivredi je 16 milijuna eura. Grad je proveo svu potrebnu proceduru i sve je uneseno u držani registar i tek trebamo vidjeti kako će Ministarstvo financija odlučiti o našem zahtjevu. Ovaj iznos koji Grad planira nije velik, ali vjerujemo da će pomoći, prije svega mislim na određene poljoprivredne proizvođače, istaknuo je gradonačelnik Mandić, te najavio kako bi isplate mogle ići u prosincu.