Pretražite novosti:

Rođendan Mirka Seljana

05.04.2019.
Rođendan Mirka Seljana
Centar za ekspedicionizam, istraživanja i kulturu „Braća Seljan“ danas je tradicionalno obilježio rođendan najvećeg hrvatskog istraživača Mirka Seljana, ujedno i člana Družbe „Braća hrvatskog zmaja“, Zmaja Abesinskog. Obilježavanju su se priključili i članovi Družbe „Braće hrvatskog zmaja“, Zmajskog stola u Karlovcu. Mirko seljan rođen je na današnji dan, 5. travanj 1871. godine, a na današnji datum 1923. godine osnovana je i karlovačka podružnica Hrvatskog planinarskog društva i od toga datuma bilježimo organizirano planinarstvo u gradu Karlovcu. U sklopu obilježavanja ove značajne obljetnice položen je vijenac na kuću braće Seljan na Gazi nakon čega je uslijedilo razgledavanje Muzeja planinarstva i ekspedicionizma grada Karlovca. 
Obilježavanju se pridružio i gradonačelnik Mandić najavivši da će Grad Karlovac sufinancirati izgradnju spomenika braći Seljan. Okupljenima se prigodnim riječima obratio i jedan od osnivača CEIK-a „Braća Seljan“ i član Družbe „Braće hrvatskog zmaja“, Milan Kruhek.
-  Još mnogo toga o vrijednom povijesnom djelu braće Seljan ne znamo, od njihovog djelovanja u Africi, do amazonskih šuma i rijeka i do opće povijesti svjetskih istraživanja. Neka ova rodna kuća i susret pred rodnom kućom bude poticaj da istražujemo i dalje i budemo svjedoci što je povijesno Karlovac značio i vrijedio na tom području i ono što bi trebao biti danas, istaknuo je Kruhek.