Pretražite novosti:

Rastu stipendije za učenike i studente

12.10.2020.
Rastu stipendije za učenike i studente
Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Gradskog vijeća bit će devet točaka, a gradonačelnik je danas na konferenciji za novinare izdvojio dvije bitne teme; dodjelu gradskih stipendija učenicima i studentima i epidemiološku situaciju u gradu Karlovcu, s obzirom na povećan broj zaraženih osoba.
– Na web stranici Grada Karlovca 15. listopada bit će objavljen natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima za školsku, odnosno akademsku 2020./2021. godinu. Natječaj će biti otvoren 15 dana. Od ove godine izdvojeno je više sredstava za stipendije, odnosno 10 stipendija za studente temeljem općeg uspjeha i 15 za studente temeljem deficitarnosti, iznos mjesečne stipendije bio je 700 kuna, a od ove godine bit će 1.000 kuna. Učenicima će biti na raspolaganju 15 stipendija i to temeljem deficitarnosti i 10 temeljem općeg uspjeha. I učeničke stipendije bit će povećane s 400 na 500 kuna, istaknuo je gradonačelnik Mandić.
Učenici se mogu javiti i na natječaje za stipendije koji su otvoreni na nacionalnoj i županijskoj razini. Iznosi koji su povećani malo će olakšati budžete roditeljima učenika i studenata. Što se pak tiče deficitarnih zanimanja, ona su jasno propisana odlukom HZZ-a tako pa pozivamo sve učenike i studente koji se školuju za ta zanimanja da se jave i iskoriste ovu mogućnost. Kriteriji na temelju kojih se dodjeljuju stipendije su opći uspjeh, deficitarnost zanimanja, natjecanja, materijalni, socijalni i zdravstveni status te sudjelovanje roditelja u Domovinskom ratu.
Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u gradu Karlovcu gradonačelnik je kazapo kako je  situacija trenutno pod kontrolom.
– Da je odlična to ipak ne možemo reći, s obzirom na brojke koje se pojavljuju u Karlovcu. U zadnjih sedam dana Karlovac je imao 48 pozitivnih slučajeva, dok ih je u prvom valu bilo 23. Broj raste i to nije čudno kada se sagleda situacija u cijeloj Hrvatskoj. U javnosti se postavlja dosta pitanja vezanih uz mjere i preporuke s nacionalne razine. Moramo biti odgovorni i voditi brigu, prije svega o vlastitom zdravlju, a onda i o zdravlju drugih. Pozvao bih sve one koji dovode u pitanje preporuke i mjere, pa makar imali i opravdana pitanja, da imaju na umu da moramo biti odgovorni i prema drugima. Što se tiče sustava obrazovanja, bez obzira na određene slučajeve zaraze učenika i prosvjetnih djelatnika, to su doista minimalne brojke. Ovim putem zahvaljujem svim prosvjetnim djelatnicima koji se zaista maksimalno trude da stanje u školama ostane pod kontrolom, istaknuo je gradonačelnik Mandić.
Što se gospodarstva i poduzetništva te velikih gospodarskih sustava tiče i tu je trenutno pozitivna slika, jer poštivajući mjere i vodeći brigu jedni o drugima čuvamo i vlastitu egzistenciju.
- To je poruka za hladnije vrijeme koje dolazi i vrijeme kada ćemo biti upućeni na zatvorene prostore da poštujući mjere čuvamo vlastitu egzistenciju. Život mora ići dalje, ne treba stvarati paniku, ali moramo se organizirati da broj zaraženih i ugroženih bude što manji,
Gradski sustav, unatoč svim poteškoćama, obavlja i izvršava sve svoje obveze, a suradnja gradskog i županijskog Stožera CZ više je nego dobra.