Pretražite novosti:

Raste gradski proračun

08.07.2019.
Raste gradski proračun
U prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu na prošlu, poprilično su povećani porezni prihodi. Porez i prirez narasli su za 5,4 milijuna, a porez na promet nekretnina za 1,5 milijun kuna, izjavio je danas gradonačelnik Damir Mandić, najavljujući sutrašnji rebalans proračuna na sjednici Gradskog vijeća.
Slijedom toga rebalansom će proračun "narasti" za 15,8 milijuna i dosegnuti rekordnih 377,2 milijuna kuna. 
– Očito su se u karlovačkom gospodarstvu dogodile pozitivne promjene i ne osjećamo smanjenje prihoda od prireza, što je važno jer govori i da su primanja naših sugrađana rasla, dodao je Mandić.
Porasla su i proračunska sredstva iz EU fondova jer je odobreno sedam prijavljenih projekata: komunalno opremanje poslovne zone Gornje Mekušje, izgradnja vrtića Mahično i Dubovac, obnova škola Turanj i Braća Seljan, Veleučilišta u Meštrovićevoj i zgrade gradske uprave u Banjavčićevoj ulici, pa je gradonačelnik uputio pohvalu UO za razvoj grada i EU fondove za ažurnost.
s druge strane, zbog većeg indeksa razvijenosti, Karlovcu projekti iz nacionalnih izvora više neće biti sufinancirani 85, nego 50 posto, ali realizacije spomenutih projekata nije upitna.
- U potpunosti smo vlastitim novcem zatvorili financijsku konstrukciju za vrtić Grabrik, uz pomoć Karlovačke županije smo otvorili Muzej na Turnju, reciklažno dvorište na Maloj Švarči bit će gotovo 1. kolovoza, a realizirane su i sve dosadašnje aktivnosti u vojarni Luščić. Predstoji završetak postupka javne nabave za atletsku stazu i nogometni travnjak na nogometnom stadionu, istakao je između ostalog gradonačelnik.
U  Proračun će stići oko 3,5 milijuna kuna nacionalnih sredstava za besplatne udžbenike, a Grad će milijun izdvojiti za radne bilježnice i materijale, dok će od Hrvatskih voda doći 4,7 milijuna kuna za sanaciju klizišta kandidiranih na natječaj.
- Proračun je i više nego "zdrav" i oslikava povećane prihode Karlovčana, a na Gradu je da taj novac usmjerava na projekte ključne za sve građane Karlovca, zaključio je gradonačelnik Damir Mandić.