Pretražite novosti:

Pred vijećnicima sutra rebalans proračuna, djelomični preustroj Gradske uprave i preuzimanje poslova Mladosti: parking i pauk Gradu, sportski objekti ustanovi

06.11.2023.
Pred vijećnicima sutra rebalans proračuna, djelomični preustroj Gradske uprave i preuzimanje poslova Mladosti: parking i pauk Gradu, sportski objekti ustanovi
Rebalans gradskog proračuna, posljednji ovogodišnji, djelomični preustroj Gradske uprave, odnosno, odluka o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela, te preuzimanje poslova koje do kraja godine obavlja Mladost, dio su tema sutrašnje sjednice Gradskog vijeća, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Drugi rebalans proračuna, po riječima Lidije Malović, pročelnice Upravnog odjela za proračun i financije, posljednji je ovogodišnji kojim prihode i rashode usklađujemo sa stvarnim stanjem i mogućnostima ostvarenja do kraja godine. Nema u njemu velikih promjena: smanjuje se za 6,4 posto i iznosit će, nakon što ga vijećnici usvoje, 81,9 milijuna eura.
- Na prihodovnoj strani povećanje je prihoda od poreza i prirezna na dohodak za 1,3 milijuna eura, minimalno se mijenjaju prihodi iz Fonda za zaštitu okoliša i Hrvatskih voda za financiranje projekata, smanjuju se sredstva, smanjena su sredstva iz Fonda solidarnosti za OŠ Dragojla Jarnević i Hrvatski dom, ali istovremeno iz NPOO povećana za Hrvatski dom i  Malu zgradu gradske uprave zbog radova koji se odvijaju u drugoj polovici godine. Kreditna sredstva od 5 milijuna eura uglavnom se odnose na Karlovac II i vrtić na Luščiću. Na rashodnoj strani malo se prolongiraju rokovi dovršetka nekih projekata iz objektivnih razloga, planirana je dokapitalizacija Geotermike za provedbu istraživačkog projekta, povećnje za plaće je oko 1,6 milijuna eura, najznačajnije u školama i JVP Karlovac, manje u gradskoj upravi i Aquatici. Povećavaju se za 200.000 eura sredstva za konstruktivnu obnovu pet objekata, osigurano je dodatnih 600.000 eura za održavanje nerazvrstanih cesta i zelenih površina, a za asfaltiranje makadamskih prometnica još 140.000 eura. Također, povećani su rashodi za poticaje za male i srednje poduzetnike za 83.000 eura, sredstva za realizaciju manifestacije Advent, potpore za djecu i mlade, odnosno za novorođenčad, te 250.000 eura za umirovljenike, a za sport 40.000 eura, precizirala je pročelnica Lidija Malović.

Pred gradskim vijećnicima, po riječima zamjenice gradonačelnika Ivane Fočić, naći će se sutra i odluke vezane za restrukturiranje Mladosti: odluka o osnivanju službe i vlastitog pogona za obavljanje komunalne djelatnosti, koja se odnosi na parking i pauk službu, te o osnivanju ustanove Sportski objekti Karlovac, u kojoj će biti dvije gospodarske cjeline - ugostiteljstvo i sportski objekti.
- Od 1. siječnja paukom i parkingom upravljat će Grad, a sportskim objektima ustanova. Nadamo se da će ove odluke ne samo formalno zadovoljiti raspodjelu reorganizacije, nego otvoriti prostor djelovanja i poboljšati funkcionalnost parkinga, pauka i upravljanja sportskim objektima, napomenula je zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić.

Gradonačelnik Damir Mandić je rekao da će svi zaposlenici tvrtke Mladost zadržati svoja radna mjesta minimalno godinu dana.
- Cijeli proces je uredno vođen i komuniciran i sa zaposlenicima i sa sindikatima. Prezentirali smo sve aktivnosti Nadzornom odboru, u kojem je predstavnik radnika. Nije potrebno zapošljavati nove ljude, unutar tvrtke se mogu organizirati svi poslovi. Oglašavanje, upravljanje jumbo plakatima i city lightovima Grad će staviti na tržište, moći će se javiti poduzetnici, a posao organiziranja „stare krame“ petkom  na ŠRC-u Korana će preuzeti Čistoća, napomenuo je gradonačelnik Mandić.

Gradonačelnik je najavio i da će se na sutrašnjoj sjednici Vijeća naći i odluka koja predviđa spajanje dva odjela, onog za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam i odjela za EU fondove i razvoj grada.
- Sve aktivnosti koje jesu u tim odjelima i dalje će ostati, ali zbog usklađenosti, povezanosti djelovanja, bit će dobro da sve te aktivnosti budu u jednom odjelu. S jedne strane je razvoj grada kao aktivnost vezana za strateško planiranje, odnosno, akcijske planove, s druge EU fondovi iz kojih osiguravamo sredstva za mnoge naše projekte i s treće strane gospodarstvo, poljoprivreda, poduzetništvo, obrtništvo - sve ćemo to objediniti da bi u direktnijoj, povezanijoj komunikaciji obavljali sve poslove. Također, nakon obilazaka gradskih četvrti i mjesnih odbora, budući su im problemi uglavnom manji komunalni zahvati, zaključili smo da Odsjek za mjesnu samoupravu trebamo vezati za komunalno gospodarstvo. Preustroj će doživjeti neke promjene, ne posebno velike. Svjesni smo da je posljednjih godina ne samo broj projekata, nego i programa i aktivnosti na razini gradske uprave zaista velik i držimo da će ovakva organizacijska struktura tome u potpunosti odgovoriti, izjavio je gradonačelnik Mandić.

Pozvao je sve Karlovčane da sudjeluju u javnoj raspravi o nacrtu gradskog proračuna za 2024. i pogledaju što je planirano, što bi se trebalo raditi iduće godine.
- Na tragu svih naših dosadašnjih planova i obećanja u proračunu smo predvidjeli sredstva za izgradnju nogostupa Sajevac i nogostupa u Hrnetiću. Nismo odustali od projekta Žumberačke iako smo imali dva dramatična probijanja nabave, osigurana su sredstva za igralište NK Korane na Turnju, a trenutno je u nabavi izgradnja ŠRC-a Mostanje. O ostalim projektima govorit ćemo više kada Vijeće bude usvajalo proračun, ali u novoj perspektivi ITU-a je park u Grabriku, uređenje Trga J. Jelačića, obilaznica Zvijezde, dodatna biciklistička infrastruktura vezana za bivšu vojarnu Luščić, Bosanski magazin, projekt Veleučilišta, kao i uređenje okoliša i infrastruktre na Starom gradu Dubovcu, izjavio je gradonačelnik Damir Mandić.