Pretražite novosti:

Počele pripreme za izmjenu Prostornog plana uređenja Karlovca

22.08.2020.
Počele pripreme za izmjenu Prostornog plana uređenja Karlovca
Grad Karlovac provodi pripremne radnje za pokretanje izrade izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Karlovca (PPUGK) i cjelovitih izmjena i dopuna  Generalnog urbanističkog plana grada Karlovca (GUP).
S ciljem što kvalitetnije izrade, Grad Karlovac je napravio veliki iskorak i u proces uključio Regionalnu energetsku agenciju Sjeverozapadne Hrvatske. Naime, na sjednici Gradskog vijeća Grada Karlovca, održanoj u svibnju ove godine, prihvaćen je Akcijski plan energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama Grada Karlovca (Sustainable Energy and Climate Action Plan – SECAP) koji je izradila Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske. Kako bi se stvorili uvjeti za provedbu mjera planiranih SECAP-om i osigurao proces integralnog planiranja nastavljena je suradnja s Regionalnom energetskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske, i ugovorena je usluga izrade Smjernica za integraciju održivog energetskog planiranja i prilagodbe klimatskim promjenama u Generalni urbanistički plan kao stručne energetske podloge za izradu GUP-a. Izradom ovog dokumenta započeti će proces predviđen mjerom 3 SECAP-a Grada Karlovca - Uvođenje koncepta integriranog energetskog i klimatskog planiranja.
Dokument će sadržavati prostornu, urbanističko - energetsku analizu i prijedlog energetsko-klimatskog koncepta. Prostorna, urbanističko - energetska analiza definirat će energetske probleme, potrebe za energijom i energetskom infrastrukturom, a bit će izrađena u obliku  interaktivne GIS karte gradskog područja, s podacima o energetskoj potrošnji.Temeljem zaključaka urbanističko - energetske analize bit će izrađene smjernice kojima će biti predložen konkretan energetsko-klimatski koncept kao cjelovito rješenje za planiranje energetike na području Grada Karlovca. Smjernice će između ostalog, dati prijedlog polazišta za izradu GUP-a vezano uz energetsko-klimatsko područje, zona i uvjeta nad-standarda kvalitete gradnje (viši prostorni standardi u dijelu energetske efikasnosti), uvjeta za planiranje novih zahvata s primjenom obnovljivih izvora energije, energetskog zoniranja grada, uvjeta integracije solarnih kolektora na planirane i postojeće građevine i dr..
Rok za izradu Smjernica je najkasnije do 30. studenog, a u međuvremenu će se započeti s pripremama za proces izrade cjelovitih izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana.