Pretražite novosti:

Objavljen javni poziv za KAkvart 2024. – Gradskim četvrtima i mjesnim odborima za komunalne i društvene projekte na raspolaganju gotovo 93.000 eura

19.09.2023.
Objavljen javni poziv za KAkvart 2024. – Gradskim četvrtima i mjesnim odborima za komunalne i društvene projekte na raspolaganju gotovo 93.000 eura
Javni poziv za dodjelu sredstava iz programa KAkvart za 2024. godinu, vrijedan gotovo 93.000 eura, objavljen je danas i ostaje otvoren do 3. listopada.
Rečeno je to na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj su najavljeni i sastanci gradskih čelnika sa članovima vijeća svih gradskih četvrti i mjesnih odbora u Karlovcu u idućih mjesec dana.

KAkvart, jedinstven program u Hrvatskoj, Grad Karlovac je pokrenuo 2016. i od tada su u mjesnim odborima i gradskim četvrtima realizirana 162 projekta, vrijedna oko 5,5 milijuna kuna.
- Gradu je i dalje glavni partner Heineken Hrvatska, a mjesnim odborima i gradskim četvrtima na raspolaganju je 93.000 eura, koliko je bilo i za 2023. godinu. Oni sami odlučuju što će raditi u svojim sredinama, a ovim projektima dodatnu vrijednost daje volonterski rad. Sredstva su predviđena za komunalne i društvene projekte, prijave podnose putem SOM aplikacije, a projekti se boduju sukladno Pravilniku i tako odabiru oni koji će biti realizirani. Za predsjednike vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora organizirat ćemo radionice kako bismo im olakšali podnošenje prijava, tehnička podrška vezano za e-prijave dostupna je na podrska@som-system.com, a za sva pitanja vezana uz javni poziv kakvart@karlovac.hr, rekao je Tomislav Fundurulić, voditelj Odsjeka za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo u Uredu gradonačelnika .

Projekti odabrani natječajem trebaju biti završeni do 30. studenog 2024. Ove godine financirano ih je 15, jednake ukupne vrijednosti kao i za iduću godinu: 93.000 eura.

U svim jedinicama mjesne samouprave, 12 gradskih četvrti i 26 mjesnih odbora, počevši od danas pa idućih mjesec dana, sastanke će sa članovima vijeća održati gradonačelnik Damir Mandić i zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić. Lani u ovo vrijeme, podsjetio je gradonačelnik Damir Mandić, održavani su zborovi građana u svim mjesnim odborima i gradskim četvrti i donijeli kvalitetne informacije gradskoj upravi, a sada će sastanci biti sa članovima vijeća, koji znaju što treba poboljšati u njihovim naseljima i koji su im prioritetni problemi, ponajprije komunalni.
- Nakon „malih izbora“ održali smo sastanak sa svim predsjednicima vijeća i najavili da ćemo u rujnu krenuti s ovim sastancima, sa članovima vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti u prostorijama vijeća. Dogovor je bio da definiraju prioritetne projekte i to će biti prva tema ovih sastanka; vidjet ćemo koji su prioritetni, kako ih realizirati, koji mogu naći mjesto u proračunu Grada. U izradi smo proračuna za 2024. i vijećima MO i GČ ćemo dati informacije o postojećim projektima u njihovim sredinama. Posljednjih mjeseci se dogodilo da iznosi u postupcima javne nabave za radove uglavnom probijaju predviđene vrijednosti, što otvara pitanje koliko su te cijene koje nude realne, ali i da predviđena sredstva nisu dostatna. Druga tema bit će komunalna svakodnevica,  od košnje do održavanja cesta, javne rasvjete i sl. Vjerojatno ćemo u proračunu za ’24 raditi neke izmjene, prije svega plan košnje i te ćemo informacije s njima podijeliti. Vijećnici u vijećima MO i GČ posao odrađuju volonterski i stoga im stojimo na raspolaganju i važno nam je čuti njihova promišljanja, prijedloge i kritike, pogotovo oko komunalnih tema, rekao je gradonačelnik Damir Mandić i pozvao sve članove vijeća MO i GČ da prisustvuju zajedničkim sastancima koji slijede.