Pretražite novosti:

Obilježena 33. godišnjica osnivanja Zbora narodne garde

09.04.2024.
Obilježena 33. godišnjica osnivanja Zbora narodne garde
Danas je u Karlovcu obilježena 33. godišnjica osnivanja Zbora narodne garde u organizaciji Zajednice udruga postrojbi Zbora narodne garde Republike Hrvatske i Hrvatske vojske.
- Sjećanje je to na 9. travnja 1991. godine kada je predsjednik dr. Franjo Tuđman na sjednici Vrhovnog nacionalnog vijeća izdao zapovijed generalu Špegelju za formiranje Zbora narodne garde, istaknuo je predsjednik Zajednice Pavao Naletilić.
Bila je ovo prigoda prisjetiti se ratnog puta 110. brigade i njezinog djelovanja u Domovinskom ratu, ali i upoznati okupljene sa radom Udruge pripadnika ove karlovačke brigade.
- Kad govorimo o spomenu na Domovinski rat, mislim da je Karlovac pravo mjesto, ne samo za obilježavanje ovakvih datuma i događaja, nego i zbog Karlovčana i Karlovčanki koji su i sudjelovali u Domovinskom ratu. Mi u Karlovcu osim spomenika poginulim braniteljima, imamo Muzej Domovinskog rata na Turnju na kojeg smo posebno ponosni, na spomen sobu unutar samog Muzeja, to je jedna posebna vrijednost. Isto tako, zadnjih godina smo imenovali mostove u Karlovcu po našim brigadama koje su se borile na karlovačkom ratištu, tako da je taj vid materijalnog obilježavanja dostojan Domovinskog rata i svih branitelja. Naravno ono što nam predstoji, da sve branitelje koji su danas s nama podržimo u njihovim aktivnostima i da im omogućimo da sve one boli i zdravstvene probleme koje ima većina njih, da ih što lakše podnesu, istaknuo je gradonačelnik Damir Mandić, koji je ovom prilikom bio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora.
Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved spomenuo je brojne aktivnosti i mjere koje Ministarstvo branitelja provodi za naše branitelje, od preventivnih pregleda, veteranskih domova, brizi za invalide.
- Sve ovo ne bih mogao sam bez pune potpore Andreja Plenkovića i Vlade Republike Hrvatske, naglasio je ministar Medved i dodao da se moramo prisjećati ovih datuma, iskazivati zahvalu ljudima koji su svjedoci tog vremena, koji su dali ogroman doprinos da postignemo ovo što danas imamo, a to je realizacija svih naših strateških ciljeva s uvijek jasnim osvrtom - svega toga ne bi  bilo da nismo imali obrane i oslobađanja naše domovine, zaključio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.