Pretražite novosti:

Konstrukcijska obnova Gradskog muzeja završena, slijedi i cjelovita, a onda novi, stalni postav koji će privlačiti i Karlovčane i goste

26.07.2023.
Konstrukcijska obnova Gradskog muzeja završena, slijedi i cjelovita, a onda novi, stalni postav koji će privlačiti i Karlovčane i goste
- Svih pet objekata kulturne baštine koje je Grad kandidirao za konstrukcijsku obnovu iz Fonda solidarnosti su ili gotovi ili je obnova pri kraju. U svima će biti sadržaji jer cilj nije bio samo konstrukcijski ih obnoviti, već im dati i konkretnu namjenu. Tako će postav biti u zgradi Gradskog muzeja, ali dio radnih muzejskih prostora će biti u dijelu KAmoda, namijenjenog za naš Konzervatorski odjel. Mihalićeva kuća je konstrukcijski obnovljena i bit će dana na raspolaganje Gradskoj knjižnici, a dio prostora za Maticu hrvatsku. Mala zgrada gradske uprave, po potpisanom ugovoru bit će obnovljena do kraja godine; ona neće mijenjati namjenu. Kod Hrvatskog doma se pokazalo da su oštećenja puno veća no što je bilo predviđeno za projektiranja, ali i tu smo potpisali ugovor s Ministarstvom kulture i medija i to će do kraja godine biti završeno. Svi ovi objekti, i na tome zahvaljujem Ministarstvu, su u postupku projektiranja cjelovite obnove, što znači da su i osigurana sredstva. Vjerujem da će kroz godinu i pol do dvije te zgrade i biti u cijelosti obnovljene, imati sadržaje i pokazati Zvijezdu u pravom svjetlu, a nadam se i potaknuti ostale vlasnike da učine korak naprijed u uređenju pa da, nakon što bude i komunalno opremljena, imamo svoju Zvijezdu na koju smo posebno ponosni, kazao je gradonačelnik Damir Mandić na današnjoj konferenciji za novinare o završetku konstrukcijske obnove zgrade Gradskog muzeja na Strossmayerovom trgu.

Od 10 milijuna eura, koliko je Grad Karlovac dobio iz Fonda solidarnosti EU za konstrukcijske obnove pet javnih zgrada, na Gradski muzej se odnosi 1,446.167 eura, za pripremu i izradu projektne dokumentacije, te provođenje mjera zaštite kulturne baštine izvođenjem propisanih radova.
- Obuhvaćali su sanaciju temelja zgrade, skidanje žbuke na fasadi i izvedbu nove,  sanaciju zidova od prodora kapilarne vlage, demontažu kamenog poda u atriju i ponovno polaganje kamenih ploča, uklanjanje postojećeg vijenca i izvedbu novog, bušenje rupa u zidovima radi ugradnje sidara, demontažu konstrukcije krova i izvedbu novoga krovišta, te pripremu zidova za ugradnju platna na fasadi, rekao je Robert Vodopić, voditelj Odsjeka za pametan grad u Upravnom odjelu za razvoj grada i EU fondove.

Nakon što završi cjelovita obnova zgrade Muzeja, u njoj će biti novi stalni postav, na kojem se, po riječima Hrvojke Božić, ravnateljica Muzeja grada Karlovca,  intenzivno radi, a prethodile su mu fokus grupe na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Veleučilištu u Karlovcu, s obrazovnim i turističkim sektorom, te mrežno anketiranje građanstva.
- Sve to bila je podloga izrade preliminarne muzeološke koncepcije koja definira osnovne tematske jedinice koje želimo predstaviti, a to je prije svega bogata karlovačka povijest. Želimo stvoriti moderan muzejski prostor koji će podjednako biti zanimljiv Karlovčanima i posjetiteljima koii dolaze u naš grad, u konačnici da Zvijezda dobije još jednu kvalitetnu točku kulturnog turizma. U projektu je misao vodilja i održivost: ovog objekta kao kulturnog dobra, ali i financijska jer stvaranjem atraktivnog muzejskog prostora, kao što smo pokazali s Muzejem Domovinskog rata na Turnju, može se zarađivati. Tu je i osiguravanje budućih donacija muzejskih predmeta, odnosno povijesti i memorija Karlovčana, a bogatim pedagoškim programom stvaranje nove muzejske publike, najavila je Hrvojka Božić.