Pretražite novosti:

Karlovčani od danas na Glazbenom paviljonu mogu vidjeti kako će izgledati uređena stara gradska jezgra – Mandić: Ovdje svjedočimo novom licu Zvijezde

11.11.2023.
Karlovčani od danas na Glazbenom paviljonu mogu vidjeti kako će izgledati uređena stara gradska jezgra – Mandić: Ovdje svjedočimo novom licu Zvijezde
- Ovdje svjedočimo novom licu Zvijezde! Bilo nam je važno pripremiti ovu informativnu kampanju za sve naše sugrađane; Zvijezda definitivno nije pogodna za prometovanje i šetnju, ali čini mi se da smo na pola puta i da je vrijeme da sugrađane upoznamo s onime što će na kraju biti u Zvijezdi, izjavio je gradonačelnik Damir Mandić na današnjoj prezentaciji radova u Zvijezdi u sklopu Aglomeracije i izvan tog projekta.

Na Glazbenom paviljonu Karlovčani iduća dva tjedna mogu na infografikama i fotografijama vidjeti što će i gdje biti uređeno, izgrađeno, obnovljeno i napravljeno u Zvijezdi, od vodovodne mreže do opločenih nogostupa i kolnika. Od 24 ulice u staroj gradskoj jezgri u kojima se izvode radovi, samo četiri: Haulikova, Križanićeva, Banjavčićeva i Šimunićeva imat će asfalt, u ostalih 20 sve kolne i pješačke površine bit će opločene.

- Svaki projekt ima svoj život, tako i obnova komunalne infrastrukture Zvijezde. 2017. godine, kad smo došli u gradsku upravu, Europska komisija je odbila aglomeraciju drugi put. Zajedno s ViK-om uložili smo stvarno veliki napor da sve „popravimo“. Zvijezda tada nije bila dio Aglomeracije, ali krenuli smo s projektiranjem svih radova koje danas imamo i uspjeli ju u projekt uključiti 2018.  Grad Karlovac se vezao uz projekt obnove kanalizacijske i vodoopskrbne mreže; tu su elektroinstalacije, DTK-a mreža, cijela Zvijezda će dobiti i plin, mi smo se uključili s javnom rasvjetom, nogostupima, prometnicama i ono što nam je posebno važno, osim Radićeve, sve okolne ulice će biti popločene, a to Zvijezda stvarno i zaslužuje. Jasno je: da ovo nismo sada napravili i da ovo sada sve ne radimo, Zvijezda definitivno ušla u puno veće probleme. Ovo ne samo da je novo lice Zvijezde, ovo je i njen novi život, rekao je gradonačelnik Mandić.

Najavio je da u Zvijezdi, nakon završetka obnove komunalne infrastrukture, slijedi novi način prometovanja, u jednom dijelu stare gradske jezgre više se neće moći prolaziti automobilima, što je svojevstran zalog za budućnost.
- Radova je puno, svjesni smo da je ljudima koji žive u Zvijezdi jako teško, pogotovo onima koji posluju nije lako. Mi smo ove godine za potpore odvojili značajna sredstva i s tim nastavljamo i u 2024. godini da im bar malo olakšamo. Uvjeren sam da kada sve skupa završi, da će oni koji žive i rade u Zvijezdi, ali i svi stanovnici Karlovca, biti ponosni na ovaj, moramo reći, stoljetni projekt, zaključio je Damir Mandić.

Aglomeracija, po riječima Katarine Malenica, direktorice Vodovoda i kanalizacije, u 24 ulice u Zvijezdi donosi rekonstrukciju pet kilometara kanalizacije i isto toliko vodoopskrbe, a radovi su vrijedni 5,7 milijuna eura.
- Radovi su počeli prije godinu dana i trenutno je izvedeno 40 posto kanalizacijske mreže i 16 posto vodoopskrbe. U Klaićevoj ulici radi se na izgradnji kanalizacije, u Banjavčićevoj i Križanićevoj ulici na vodoopskrbi, a u Tijesnoj ulici traju arheološka istraživanja. Očekujemo da će prvi sliv odvodnje završiti na potezu Hulikova-Klaićeva i Ruski put, te tamo očekujemo prvi prespoj korisnika na novi sustav odvodnje, navela je Katarina Malenica i dodala da završetak svih radova u sklopu Aglomeracije očekuju kroz 2024. godinu, a posljednji će završiti oni u Zvijezdi.