Pretražite novosti:

Karlovac ugostio gradove i općine prijatelje djece: Djeca učila na različitim radionicama, odrasli na panelu, a sve na temu Zeleni susreti – učinkovito, digitalno i održivo

22.09.2023.
Karlovac ugostio gradove i općine prijatelje djece: Djeca učila na različitim radionicama, odrasli na panelu, a sve na temu Zeleni susreti – učinkovito, digitalno i održivo
Čak 120 sudionika iz 31 grada i općine danas je u Karlovcu, na 15. Susretu gradova i općina prijatelja djece. Tema ovog jubilarnog okupljanja je „Zeleni susreti – učinkovito, digitalno i održivo“ pa 65 djece na tu temu uče na različitim radionicama, od onih za izradu lutaka i akvarija do filmskih, na niz lokaciija u gradu, dok odrasli na panelu iznose iskustva svojih zelenih i zdravih projekata.

- Karlovac je sve, rekla je voditeljica Tamara Perković, saževši tako, u tri riječi da je ovo grad zelenila, parkova, rijeka, susreta, djece, mladih, zdravlja… I doista jest!

Prof. dr. Selma Šogorić iz Hrvatske mreže zdravih gradova, podsjetivši da je Karlovac jedan od starijih članova ove Mreže i pohvalivši mnoge njegove poteze, između ostalog i u vrijeme pandemije, poručila je da zdravljem u zajednici, u stvari, težimo tome da su u njemu sretniji građani, Kristina Čunović, ravnateljica Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić, predstavila je karlovačku zelenu knjižnicu, a Robert Vodopić, voditelj Odsjeka za Pametni grad, predstavio karlovačke projekte SolariKA i GeotermiKA, samo dio onih kojima Grad nastoji Karlovac učiniti energetski neovisnim.

Gradonačelnik Damir Mandić, nakon što je svojoj mlađoj kolegici, dječjoj gradonačelnici Ivi Tomić obećao da će dječja igrališta koja su blizu zona radova na rekonstrukciji vrelovoda biti uređena kad radovi završe, govorio je o savršenom primjeru Novog europskog Bauhausa, jedinstvenom u Hrvatskoj: karlovačkom planu uređenja prostora nekadašnje vojarne Luščić, „Fantastičnoj šumi“.
- Pobijedio je na međunarodnom natječaju za mlade arhitekte, a predviđa novi vrtić, školu, trg, dom umirovljenika, bazen… Svaki objekt koji tamo bude sagrađen u najvećem dijelu mora biti energetski neovisan. To je, i u svim ostalim projektima energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora, put kojim moramo ići, ali zahtijeva značajna financijska sredstva. Samo za dokumentaciju za korištenje geotermalne energije potrošili smo jako puno novca, uskoro ćemo imati prvu bušotinu, no daljnje financiranje tog puta je problem; nadamo se da će država pronaći način da pomogne iz EU sredstava. Svi žele smart rješenja, biti pametni gradovi – nije sramota koristiti iskustva drugih; spremni smo koristiti i iskustva drugih - nama su Islanđani pokazali kako koriste geotermalnu energiju, ispričao je gradonačelnik Mandić.

Domaćin ovakvih susreta gradova i općina prijatelja djece, po riječima prenosi iskustva dobre prakse koja ima, a Karlovac je izvanredan u temi održivog razvoja, ekologiji, digitalnog.
- Vjerujem da će sudionici ovog panela ponijeti puno dobrih ideja, dobrih primjera prakse i ono što nam je uvijek drago: poslije ovakvih skupova, delegacije međusobno komuniciraju i dolaze u duže studijske posjete jedni drugima, ocijenila je Snježana Krpes, glavna tajnica Saveza DND Hrvatske.