Pretražite novosti:

Karlovac u Promenadi dobio prvu komunikacijsku ploču: Pomoći će djeci s problemima u komuniciranju da iskažu svoje želje i potrebe

19.12.2023.
Karlovac u Promenadi dobio prvu komunikacijsku ploču: Pomoći će djeci s problemima u komuniciranju da iskažu svoje želje i potrebe
- Ova ploča je komunikacijsko sredstvo pomoću kojeg osobe sa složenim komunikacijskim potrebama mogu izraziti svoje želje i potrebe, odgovoriti na neka pitanja i samim time bolje razumjeti jezik. Postavljena je na javnoj površini i prilagođena sadržajima koji se nalaze na toj javnoj površini. Pokazivanjem slika dijete može pokazati svoju želju, složiti rečenicu tako da možemo znati što trenutno želi, kazala je logopedica Ivana Lukić na današnjem predstavljanju komunikacijske ploče pored Glazbenog paviljona, prve takve u gradu.

Postavljena je na inicijativu Centra za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac, a zahvaljujući Vijeću GČ Zvijezda i projektu KAkvart iz kojeg je osigurano 550 eura.

Ovakve su ploče oblik potpomognute komunikacije, koriste se za unaprjeđenje komunikacijskih vještina, a uključuju upotrebu različitih simbola koji se primjenjuju kao nadopuna nedovoljno razvijenom govoru.
- Svaka inicijativa i svaki projekt koji se rađa u Centru usmjeravaju se tome da korisnici budu ne samo naši učenici Centra, nego i širi krug korisnika kojima bi se pomagalo u komunikaciji u društvenom životu. Drago mi je da Grad Karlovac kao „Grad susreta“ mari i za taj dio društvenog života, rekao je Volodymyr Kubinskyy, ravnatelj Centra.

Kristijan Kolaković, tajnik Vijeća GČ Zvijezda, napomenuo je da bi ploča trebala biti od velike pomoći djeci s problemima u komunikaciji da lakše izraze svoje želje i potrebe, a hvale vrijedan projekt u ime Grada podržao je gradonačelnik Damir Mandić.