Pretražite novosti:

Kako uspješno odgovoriti na potrebe i zahtjeve investitora

03.06.2020.
Kako uspješno odgovoriti na potrebe i zahtjeve investitora
U sklopu EU projekta „Razvoj poduzetničke zone “Gornje Mekušje” u Karlovcu“, a povodom uspješnog dovršetka infrastrukturnog opremanja Poduzetničke zone Gornje Mekušje, u organizaciji Grada Karlovca, održan je 3. lipnja 2020. u Velikoj vijećnici Grada Karlovca Okrugli stol pod nazivom “Kako uspješno odgovoriti na potrebe i zahtjeve investitora”. Okrugli stol prenošen je i putem video prijenosa, emitiranog uživo na YouTube kanalu Grada Karlovca. Uz Gradonačelnika Damira Mandića, panelisti na Okruglom stolu bili su predstavnici investitora i poduzetnika - PPK karlovačke mesne industrije, Hidris inženjeringa, FEAL-a  Hrvatska, predsjednik HGK Županijske komore Karlovac te predstavnice Upravnog odjela za EU fondove i Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam u Gradu Karlovcu. Moderator je bio Zrinski Pelajić iz tvrtke Illyricum savjetovanje d.o.o. Na pitanje što je bilo presudno da se Grad Karlovac odluči za uređenje Poduzetničke zone Gornje Mekušje, gradonačelnik Damir Mandić uvodno je istaknuo:
 “Unutar Gradske uprave analizirali smo situaciju u gospodarstvu; uvidjeli smo da postoje potrebe poduzetnika za radnim prostorom te smo žurno reagirali. Temeljem prethodnih pozitivnih iskustava uspješno smo aplicirali na EU fondove i dobili bespovratna sredstva za ovaj EU Projekt.  Ukupna vrijednost EU ugovora  iznosi 10.213.750 kn od čega su 85% bespovratna potpora EU. Izgradili smo svu potrebnu infrastrukturu i uredili Poduzetničku zonu te sada tu “priču” želimo zaokružiti na najbolji mogući način – realizacijom investicija poduzetnika i otvaranjem novih radnih mjesta u gradu Karlovcu”.
Predsjednik uprave PPK karlovačke mesne industrije Igor  Miljak istaknuo je:
“Budući da je ne tako davno administracija bila jedna od većih zapreka razvoju i otvaranju novih radnih mjesta, razumijevanje i podrška Grada Karlovca našim projektima koje imamo posljednjih nekoliko godina, pokazali su se izuzetno važnima. Naime, PPK je u proteklih desetak godina realizirala značajan razvojni ciklus i pozicioniranje unutar svog sektora - od tvrtke s nekoliko tisuća četvornih metara proizvodnih pogona, 200 zaposlenika i oko 200 milijuna kuna prihoda godišnje, postali smo subjekt čiji prihodi premašuju milijardu kuna, koji djeluje na 20.000 četvornih metara i zapošljava 560 djelatnika. Osim kvalitetnog upravljanja i aktivnog korištenja bespovratnih EU sredstava, tome je uvelike doprinijelo prepoznavanje naših potreba od strane Grada Karlovca. Da nije tako, ne bismo u nove tehnologije, razvoj, sigurnost te povećanje kapaciteta u prerađivačkom i primarnom dijelu do sada investirali gotovo 400 milijuna kuna upravo u Karlovcu.”
Nives Joha, direktorica  tvrtke Hidris inženjering  koja je kupila jednu od parcela u zoni izjavila je: “Djelatnost našeg poduzeća odvija se u smjeru inženjeringa hlađenja, proizvodnje rashladnih uređaja, montaže i servisa te te zastupanja inozemnih tvrtki. Slijedeći sve veće zahtjeve tržišta odlučili smo stoga uložiti u izgradnju novog pogona u PZ Gornje Mekušje.”
Predsjednik uprave tvrtke FEAL Hrvatska, Damir Šimunović  govorio je o razlozima za iskazanu namjeru investiranja u Karlovcu te je pri tome konstatirao da ta Zona nudi vrlo dobru prometnu poziciju, siguran izvor potrebne radne snage te prihvatljivu cijenu. Dodatno je istaknuo vrlo kooperativne gradske službe i korektnu suradnju s njima. Predsjednik HGK Županijske komore Karlovac Zlatko Kuzman govorio je o ulozi HGK Županijske komore Karlovac u stvaranju pozitivnog poslovnog okruženja te u privlačenju investicija u Grad Karlovac i Karlovačku županiju.
Viša savjetnica UO za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam u Gradu Karlovcu, Andrea Vrbanek istaknula na koje načine Grad Karlovac sudjeluje u realizaciji investicijskih projekata i koje usluge, ali i potpore investitori mogu očekivati od strane Grada Karlovca. Marina Grčić, viša savjetnica UO za EU fondove podijelila je dosadašnja iskustva o utjecaju pojedinih EU projekata provedenih od strane Grada Karlovca na razvoj gospodarstva. 
Gradonačelnik Damir Mandić u svom zaključnom obraćanju  istaknuo je: “Poštovani poduzetnici i investitori.  U Gradu Karlovcu imate pouzdanog partnera i mjesto gdje se možete obratiti i gdje Vam želimo maksimalno izaći u susret i pomoći u pribavljanju sve potrebne dokumentacije za Vaše investicijske projekte. Karlovac ima dobru bazu ljudskih resursa i kvalitetnu obrazovnu infrastrukturu. Kontinuirano ulažemo u javnu komunalnu i društvenu infrastrukturu kako bismo svima koji rade u Gradu Karlovcu bili poželjno mjesto za život i rad. Izvrstan geostrateški položaj i odlična prometna povezanost dodatni su adut Grada Karlovca u privlačenu investicija. I na kraju, ali veoma bitno: blizu smo metropoli Zagrebu, a istovremeno imamo izvrsnu kvalitetu života, koja je “po mjeri čovjeka”. Stoga je moja završna poruka: Poštovani poduzetnici i investitori. Poduzetnička zona Gornje Mekušje je spremna i čeka Vas. Javite se na Natječaj i ostvarite svoje poslovne ciljeve. Dobro ste došli u Grad Karlovac – grad (poslovnih) susreta. Čekamo Vas i tu smo za Vas, da vam pomognemo realizirati Vaše investicijske projekte!”
Po završetku Okruglog stola za sve sudionike organiziran je  obilazak Poduzetničke zone “Gornje Mekušje”.