Pretražite novosti:

Iz Zaklade Nikola Tesla dodijeljene četiri stipendije, među kojima i prvom doktorandu – Gradonačelnik Mandić: Vjerujem da ćete slijediti taj instinkt inovacija i istraživanja

28.04.2023.
Iz Zaklade Nikola Tesla dodijeljene četiri stipendije, među kojima i prvom doktorandu – Gradonačelnik Mandić: Vjerujem da ćete slijediti taj instinkt inovacija i istraživanja
- Ova stipendija mi svakako daje motivaciju za daljnji rad i kreativnost. Novac od stipendije potrošit ću uglavnom za modifikaciju stroja i ispitivanje novih materijala, rekao je Karlo Jurković, student zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, studija Strojarstvo, brodogradnja, zrakoplovstvo, metalurgija, smjer Napredne proizvodne tehnologije, na današnjoj dodjeli stipendija Zaklade Nikola Tesla, zahvalivši donatorima i Zakladi i čestitavši ostalim dobitnicima stipendija.

To su Nika Vitas i Gabrijel Stošić, učenici 4. razreda Gimnazije Karlovac, opći i prirodoslovni smjer, koji će dobivati po 150 eura mjesečno, te Magdalena Kovačić, studentica 2. godine Agronomskog fakulteta u Zagrebu, smjer fitomedicina, koja će mjesečno primati 220 eura. Karlo Jurković, koji je prvi doktorand-stipendist Zaklade Nikola Tesla, dobivat će 500 eura mjesečno.

Zaklada je, po priječima upraviteljice Renate Kučan, javni poziv za dodjelu stipendija objavila u prosincu prošle godine, a namijenjene su darovitim učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, postdiplomantima i doktorandima, mladim znanstvenicima koji imaju prebivalište na području Karlovca.
Od osnivanja Zaklade, 2016., njen rad sufinancira Grad Karlovac, a donatori su od 2021. Tinker Labs Karlovac, Solekt Karlovac, Promo 21, Bojan Gazibara i Marin Svetić, koji od 2021. naknade koje dobiva kao predsjednik Gradskog vijeća donira Zakladi.

- Zaklada je nastala iz ideje da Tesla bude vidljiv u Karlovcu, da se na neki način spomen Tesle veže i uz ono vrijeme koje proveo u našem gradu, u tadašnjoj gimnaziji. Umijeće je napraviti da Tesla u Karlovcu ima sljedbenike. Spomenici više manje, oni će ostati, treba ih graditi, dapače, ali to je ključan korak popularizacije ne samo inovacija i inovatorstva, nego i istraživanja. Vjerujem da ćete u svom budućem profesionalnom i znanstvenom životu slijediti taj instinkt inovacija i istraživanja i mislim da ova Zaklada ima svoju logiku. Na nama je još više promovirati rad Zaklade i zainteresirati poglavito gospodarstvo da donacijama podrži njezin rad, rekao je gradonačelnik Damir Mandić i čestitao dobitnicima stipendija te zahvaliio donatorima i Upravnom odboru Zaklade Nikola Tesla.