Pretražite novosti:

Groblja spremna za blagdan Svih svetih uz mjere opreza

28.10.2020.
Groblja spremna za blagdan Svih svetih uz mjere opreza
Karlovačka groblja spremna su za blagdan Svih svetih, ali ove godine uz obavezu svih pojetitelja na nošenje zaštitnih maskica dok borave na groblju.
- Blagdan Svih svetih je i Dušni dan u doba korone pa pozivam sve koji će narednih dana dolaziti na karlovačka groblja i posjećivati posljednja počivališta svojih najmilijih da maksimalno poštuju mjere zaštite zdravlja. S obzirom da se radi o vikendu, vjerujem da možemo organizirati obilaske bez gužve, na distanci, brinući o zdravlju jedni drugih. S obzirom na brojke koje trenutno jesu ne samo u Karlovcu nego i u Karlovačkoj županiji, mislim da nitko ne bi smio imati dvojbe oko poštivanja mjera, odnosno oko brige o zdravlju, istaknuo je gradonačelnik Mandić i zamolio građane građane za strpljenje i razumijevanje zbog radova na Marmontovoj aleji.
Direktor tvrtke Zelenilo, Tomislav Vukelić rekao je da se uoči blagdana Svih svetih na 22 groblja kojima ova tvrtka upravlja pojačano uređuju zelene površine, pješačke staze, ograde, a za posjetitelje su organizirana dežurstva do 31. listopada i usluga besplatnog prijevoza kamenih zrnaca i ostalog materijala za uređenje grobnih mjesta od 10 do 18 sati. Dežurni radnik tvrtke nalazit će se na ulazu u groblje. Na dan Svih svetih, dežurstvo ekipe tvrtke bit će također od 10 do 18 sati na groblju Jamadol, te na Katoličkom groblju Dubovac, gdje će taj dan svi posjetitelji moći vidjeti unutrašnjost grobnice Vraniczany, kapelice Svih svetih i grobnice obitelji Hoffmann.
Među investicijama na grobljima direktor Vukelić je izdvojio ogradu na groblju Jamadol sa zapadne strane, šest novih grobnica sa stazama, te dodatno uređen trg za ispraćaje.
– Zajedno s Gradom radimo na pripremama izgradnje novih polja 17 i 18 na Jamadolu koja će nam biti neophodna kao i kosturnica. Na groblju Mala Švarča privode se kraju radovi na izgradnji centralne prometnice kroz groblje, a izgrađen je i potporni zid. Na groblju Rečica obnovili smo krov na mrtvačnici i postavili sigurnosne kamere na grobljima Hrnetić te Velika i Mala Švarča, kazao je Vukelić i dodao da se na groblju Hrnetić privode kraju radovi na uređenju staze na starom dijelu groblja i proširenje groblja za 371 dvostruko i jednostruko grobno mjesto. Na groblju Kamensko ovih dana slijedi postavljanje nove ogradu, a uređena je već unutrašnjost mrtvačnice, dok je na Stativama obnovljen krov mrtvačnice.
Postavljen je potporni zid na Pravoslavnom groblju, a do kraja godine obnovit će se i dio živice. Do kraja godine namjera nam je izgraditi na Katoličkom groblju Dubovac novu fontanu, također vrlo brzo krećemo i u rekonstrukciju potpornog zida i staze na Vojnom groblju. Treba na kraju reći da se najveći dio ovih radova financira iz godišnje grobne naknade, naglasio je između ostalog Vukelić.
Podsjećamo da Katoličko groblje Dubovac ove godine obilježava 200.-tu obljetnicu te da sadrži veliki povijesni i kulturni značaj.