Pretražite novosti:

Gradonačelnik Mandić o radovima u Zvijezdi: Grad će napraviti sve što može da olakša stanarima i poduzetnicima, ali stanje objekata u staroj gradskoj jezgri je odgovornost svih

07.03.2024.
Gradonačelnik Mandić o radovima u Zvijezdi: Grad će napraviti sve što može da olakša stanarima i poduzetnicima, ali stanje objekata u staroj gradskoj jezgri je odgovornost svih
Grad Karlovac će napraviti sve što može da olakša stanarima i poduzetnicima u Zvijezdi, od ukidanja komunalne naknade do davanja potpora, ali stanje objekata u staroj gradskoj jezgri je odgovornost svih nas. Svi smo dio problema i dio rješenja.
Izjavio je to gradonačelnik Damir Mandić na današnjoj konferenciji za novinare o Aglomeraciji na Gornjoj Švarči, zamoljen za komentar situacije uzrokovane radovima u Zvijezdi i primjedbi pojedinih stanara i poduzetnika.

Rekao je da je svima bila jasno da će radovi u sklopu Aglomeracije u Zvijezdi biti zahtjevni i komplicirani, ali da se čini kako smo sada svi zaboravili da smo desetljećima govorili kako stara gradska jezgra propada i urušava se.
- Pričamo kao da je sve bilo savršeno, a složit ćemo se: nije! Nadzor će utvrditi je li dobra i kvalitetna ovakva tehnologija radova, pogotovo dio oko talpi, ovom brzinom, ovim intenzitetom.  Ne branim izvođača, to sam mu i rekao, ali za sad se drži ugovora, to je činjenica. Ne samo prema ViK-u kao naručitelju, nego i prema izvođaču i nadzoru konstantno i kontinuirano komuniciramo i tražimo da se problemi rješavaju odmah i sad, rekao je gradonačelnik Mandić i napomenuo da mora stati iza onih koji su izravno uključeni u projekt iz Vodovoda i kanalizacije i Grada Karlovca. 

Komentirajući poruke da štetu nastalu na objektima vlasnicima nadoknade Grad ili ViK, a oni se onda naplate od osiguravajućih kuća, Damir Mandić je naglasio da je važno poštivati proceduru, koliko god zvučala hladno i birokratski.
- Nema mogućnosti da Grad Karlovac bilo kome nadoknadi štetu na taj način, bez da ima element procjene, procjenitelja. Pitali smo i dobili odgovor: ako se nakon njihovog dolaska naprave nova oštećenja, opet se zove osiguravajuća društva. Komplicirano je, ali proceduru se mora poštivati. Ni jedan euro iz gradskog proračuna neće otići nenamjenski. I u programu kojim će Grad pomoći, ne samo onima kojima su oštećeni objekti, nego i svima ostalima u Zvijezdi, bit će jasno propisani kriteriji koje će trebati ispuniti, rekao je gradonačelnik Mandić.

Grad čini sve što je u njegovoj nadležnosti da olakša stanarima i poduzetnicima u Zvijezdi: veće potpore poduzetnicima, ukidanje komunalne naknade svima u Zvijezdi, a uz ona od spomeničke rente, dodatna sredstva za uređenje zgrada.
- Obrtnici i poduzetnici su nam ukazali da 2.500 eura nije neki novac; podigli smo na 3.500 eura. U rebalansu ćemo osigurati dodatna sredstva. Zaboravlja se da je u svim grupama Aglomeracije bilo problema sa stanovanjem, prometovanjem, poslovanjem. Nigdje nismo išli s potporama osim ljudima u Zvijezdi. Jer je Zvijezda kulturna baština, vrijednija je od nekih drugih prostora i smatramo da imamo obvezu obrtnicima i poduzetnicima pomoći. Osim toga, već šest godina je u Zvijezdi iznos komunalne naknade beznačajan u odnosu na ostale dijelove grada. Napravili smo korak dalje: sljedeće tri godine osim banaka, osiguravajućih društava i kladionica, svi u Zvijezdi su oslobođeni plaćanja komunalne naknade. Nastojimo s naše strane biti od pomoći koliko god je to moguće.  Nismo do sada, niti Grad Karlovac niti Vodovod i kanalizacija, nikoga ostavili na milost i nemilost radovima, a nećemo niti ubuduće. Da, ima problema u Zvijezdi: izvođenje i tehnologija radova, starost objekata i njihovo održavanje. Svi zajedno smo dio i problema i rješenja. Svi imaju odgovornost prema svojim objektima. Zvijezda nije vlasništvo gradonačelnika, ni bilo koga, nego svih nas i svi imamo tu odgovornost. Obnova, pogotovo ovakvih objekata je jako zahtjevna i jako skupa; zato idemo s potporama. Ali: stanje objekata u staroj jezgri je odgovornost svih, poručio je gradonačelnik Mandić.