Pretražite novosti:

Građanima opet na raspolaganju sredstva za obnovu zaštićenih povijesnih zgrada

22.01.2020.
Građanima opet na raspolaganju sredstva za obnovu zaštićenih povijesnih zgrada
U 2020. godini Grad Karlovac je kroz sredstva spomeničke rente osigurao 650 tisuća kuna za sufinanciranje obnove pročelja, krovišta i statičku sanaciju objekata unutar zaštićenih povijesnih sredina. Građani zainteresirani za korištenje sredstava zahtjeve mogu predati 23. siječnja do 1. travnja ove godine, nakon čega će se do svibnja sagledati situacija i potrebe. 
– Objekti unutar zone A i pojedinačno zaštićeni objekti imaju prednost u ostvarivanju sredstava. Grad Karlovac će osigurati i stručni nadzor nad svim radovima kako bi bili građanima na što većoj usluzi. Sva dokumentacija koja je potrebna za podnošenje zahtjeva je dostupna na službenim stranicama Grada Karlovca. No, dokumentaciju je moguće podignuti i na ulazu u gradsku upravu, a sve dodatne informacije mogu se dobiti u Odsjeku za kulturu i kulturnu baštinu, dodao je voditelj Odsjeka Marinko Pleskina.
Na ovaj način žele se potaknuti građani da se uključe u obnovu Zvijezde.
– Postoji prostor da se i privatne osobe uključe u naše aktivnosti obnove zgrada. Lagano realiziramo naš projekt obnove Zvijezde i na tome radimo sustavno. U ovom trenutku u samoj Zvijezdi imamo niz objekata koji su u procesu obnove. Gradska uprava se uključila preko energetske obnove zgrade magistrata, Veleučilište polako privodi kraju svoj projekt, franjevci rade na svom objektu. Tako da u vizualnom dijelu Zvijezda dobiva malo ljepši izgled. Jasno da to nije dovoljno kad govorimo o životu u Zvijezdi i zato su bitni naši sugrađani, privatni vlasnici u Zvijezdi, istaknuo je gradonačelnik Damir Mandić govoreći o ovom javnom pozivu koji je aktiviran ponovno nakon tri godine pauze.
Pravilnik predviđa sufinanciranje najviše do 50 posto troškova, uz iznimke za zgrade od iznimnog značaja. Trenutno se radi na još jednom segmentu revitalizaciji Zvijezde; projektiranju obilaznice. Trasa ceste je definirana, a tijekom ove godine rješavat će se imovinsko pravni odnosi.