Pretražite novosti:

Grad pomaže Karlovčanima kojima su u poplavi stradali stambeni objekti i poljoprivreda – Odluka o kriterijima za dodjelu 426.000 eura od danas u javnom savjetovanju

16.10.2023.
Grad pomaže Karlovčanima kojima su u poplavi stradali stambeni objekti i poljoprivreda – Odluka o kriterijima za dodjelu 426.000 eura od danas u javnom savjetovanju
Karlovčani koji su prijavili da su im u svibanjskoj poplavi oštećeni stambeni objekti ili je šteta nastala u poljoprivredi, odnosno, na dugogodišnjim nasadima, obrtnim sredstvima ili u stočarstvu, dobit će pomoć Grada kako bi lakše sanirali posljedice poplava. Odluka o novčanoj pomoći za ublažavanje i otklanjanje posljedica prirodne nepogode – poplave u Gradu Karlovcu u mjesecu svibnju 2023. godine od danas je u javnom savjetovanju i zainteresirani u idućih mjesec dana mogu na nju dati svoje primjedbe i prijedloge.

Najavila je to na današnjoj konferenciji za novinare zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić, podsjetivši da je Grad u proračunu predvidio 300.000 eura za pomoć građanima kojima su u poplavi stradali stambeni objekti, a 126.000 eura za štete u poljoprivredi: na dugogodišnjim nasadima, na obrtnim sredstvima i u stočarstvu. Nije vezana za pomoć države.
- To je dodatna pomoć i odluka Grada da se građanima ipak osiguraju značajnija sredstva budući da im je imovina stradala i trebaju nadoknaditi štetu. Treći put u kratkom vremenu su se našli u takvim problemima, to su ogromni troškovi i svaka pomoć im je dobrodošla, naglasila je zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić.

Pomoć će dobiti svi koji su štetu prijavili, a imaju prijavljeno prebivalište u Karlovcu, te nemaju nepodmirena dugovanja prema Gradu za komunalnu naknadu, zakupninu itd. Ne mogu je dobiti samo oni kojima je osiguranje nadoknadilo štetu. 

Odluka bi se nakon javnog savjetovanja, krajem studenog, trebala naći na Gradskom vijeću, a nakon što ju vijećnici usvoje, u prosincu slijede isplate građanima.
- Vezano za stambene objekte, Grad će s obzirom na prijavljene štete isplatiti 7,47 posto od ukupno procijenjenih šteta, a što se tiče šteta u poljoprivredi, taj je veći obzirom na osigurana sredstva i iznosi 12,24 posto. Vjerujemo da će i država tijekom prosinca na taj iznos dodati iznos koji je sukladan zakonu i također krenuti s isplatama šteta po njihovim procjenama, rekla je zamjenica gradonačelnika I. Fočić.

Poplave koje su od 17. do 20 svibnja zahvatile Karlovac, po pristiglih 420 prijava, napravile su štete od gotovo 16,8 milijuna eura. Na stambenim objektima procijenjena je na više od četiri milijuna eura, na poljoprivredi je više od milijun eura.