Pretražite novosti:

Grad na četiri rijeke, uz potporu EBRD-a, dobiva Akcijski plan za zeleni grad – Mandić: Karlovac postaje predvodnik zelenih politika ne samo u Hrvatskoj, već i šire

17.10.2023.
Grad na četiri rijeke, uz potporu EBRD-a, dobiva Akcijski plan za zeleni grad – Mandić: Karlovac postaje predvodnik zelenih politika ne samo u Hrvatskoj, već i šire
- Ponosni smo što nas je Europska banka za obnovu i razvoj prepoznala, ne samo kao grad koji želi, nego i provodi aktivnosti po pitanju zelenih politika; to ćemo i raditi narednih mjeseci počevši od danas, a na kraju imati Akcijski plan zelenog grada koji na jednom mjestu definira što su projekti koji su naslonjeni na održivo - jer kad govorimo o zelenom onda prije svega govorimo o održivom – a, s druge strane sve ove aktivnosti koje smo do sad odradili na razini Grada Karlovca proteklih godina dobit će svoj okvir;  doći će trenutak gdje ćemo biti primjer dobre prakse. Naravno da ćemo kroz ovaj Akcijski plan, kroz sve što budemo radili staviti naglasak prije svega na geotermu. Geotermalni izvori kao potencijal o kojem dugo pričamo u Karlovcu su došli do razine gdje skoro da imamo sve papire, treba nam novac. Jedan od primjera dobre prakse je i onaj javne rasvjete, kojim ćemo imati više od devet tisuća lampi kojima ćemo upravljati na daljinu i kontrolirati potrošnju. Čeka nas, s pozicije uprave i ponajprije gradskih tvrtki,  daljinsko očitanje i vodomjera i kalorimetara. Imamo već projekte koji su se pokazali dobrima, gledamo naprijed i mislim da će ovaj Akcijski plan biti podloga koja će odrediti sve buduće projekte u gradu Karlovcu. Karlovac će se ovim dokumentom pozicionirati kao predvodnik zelenih politika i izvan Republike Hrvatske, izjavio je gradonačelnik Damir Mandić na današnjem službenom predstavljanju izrade Akcijskog plana za zeleni grad Karlovac -Green City Action Plan – GCAP.

To je početni korak u procesu razvoja GCAP-a, a cilj mu je upoznati sudionike s  metodologijom i procesom izrade plana, te pokrenuti raspravu o različitim komponentama održivog  urbanog razvoja, nadovezujući se pri tom na snažnu urbanu baštinu karlovačke regije i njezinih stanovnika.
- Oduševljeni smo što smo u Karlovcu u povodu početka izrade Akcijskog plana za zeleni grad Karlovac. Time Karlovac postaje član zajednice Zelenih gradova Europske banke za obnovu i razvitak. To je zajednica kojom Europska banka proširuje svoje djelovanje i Europska banka će vas poduprijeti u pripremi plana. Ovaj plan će predstavljati zelene i otporne investicije čime će Karlovac biti održiviji grad u budućnosti. U ovom programu je 60 gradova čime se proširuje područje EBRD-a, koje se proteže od Mongolije na istoku do Agadira na zapadu i južno do Skopja u Sjevernoj Makedoniji, a u Hrvatskoj su dva zelena grada: Karlovac i Split. Sve to povezano je s povijesnom Pariškim sporazum iz 2015. godine gdje je globalna zajednica odlučila da mora poduzeti akcije u vezi klimatskih promjena, a to su upravo zeleni gradovi, rekla je Lin O'Grady, pomoćnica direktora, voditeljica programa za zelene gradove EBRD.

Pojasnila je da gradovi uključeni u ovu mrežu postaju dio zajednice, povezuju se, dijele informacije, a EBRD, Europska banka za obnovu i razvoj, nije samo komercijalna banka već ih može poduprijeti kroz zajmove, pristup fondovima, podržati u pripremi projekata.
-  Infrastrukturni projekti se ne pojavljuju sami od sebe, moraju se pripremiti i primijeniti i to podupire EBRD, napomenula je Lin O'Grady.

A do suradnje Grada Karlovca s Europskom bankom za obnovu i razvoju, pojasnio je gradonačelnik Damir Mandić, došlo je zbog „zelenih“ projekata koje grad već realizira.
- Ono što nas je na neki način pozicioniralo i učinilo zanimljivim Europskoj banci za obnovu i razvoj nije samo obnova vrelovoda, jer preko obnove vrelovoda smo došli do određenih sredstava koje je Banka uložila u ovaj Akcijski plan,  radi se o prostorno-planskoj dokumentaciji koju smo proteklih godina donosili, dokumentima koji na neki način uvjetuju ili određuju što se smije, može i kako treba graditi u gradu Karlovcu; tu „iskače“ Luščić kao jedan zaista dobar primjer. Vjerujem da ćemo kroz dva do tri jedna imati javnu nabavu za vrtić u Luščiću koji mora više od 50 posto biti samoodrživ i koristit će sve obnovljive izvore energije koji su bitni da bi mogao funkcionirati. Ovaj korak koji smo sad napravili i kojeg činimo zajedno s Europskom bankom za obnovu i razvoj je za budućnost Karlovca, i bližu i dalju, ključan, zaključio je gradonačelnik Mandić.

Akcijski plan za zeleni grad Karlovac treba biti završen do polovice iduće godine, a svaki plan, strateški dokument koji se nakon toga bude donosio morat će imati utemeljenje u njemu.