Pretražite novosti:

Grad Karlovac s kolegama iz Urbane aglomeracije Split dijelio iskustva iz ITU mehanizma – Pokazao i realizirane projekte: Edison, Teslu i vrelovod

24.11.2023.
Grad Karlovac s kolegama iz Urbane aglomeracije Split dijelio iskustva iz ITU mehanizma – Pokazao i realizirane projekte: Edison, Teslu i vrelovod
Grad Karlovac je s kolegama iz gradova i općina koji čine Urbanu aglomeraciju Split razmijenio iskustva iz sudjelovanja u ITU mehanizmu, te pokazao kako izgledaju oni već realizirani zahvaljujući tom mehanizmu: Kino Edison, Nikola Tesla Experience Center i obnovljeni vrelovodi.

Karlovac je, naime, u sklopu organiziranog studijskog putovanja ugostio oko 40 predstavnika gradova i općina iz Urbane aglomeracije Split, koju čine gradovi Split, Kaštela, Omiš, Sinj, Solin i Trogir, te općine Dicmo, Dugi Rat, Dugopolje, Klis, Lećevica, Muć i Podstrana. Cilj njihovog posjeta bio je čuti iskustva predstavnika Grada Karlovca i ostalih korisnika projekata financiranih kroz ITU mehanizam, te posjetiti nekoliko projektnih lokacija u Karlovcu.
Studijski posjet započeli su u Kinu Edison - multimedijskom centru za kulturno-turističke sadržaje, gdje im je dobrodošlicu ispred Grada Karlovca kao domaćina izrazila pročelnica Službe za provedbu ITU mehanizma, Anita Trbuščić, te im predstavila ključne aktivnosti Većeg urbanog područja Karlovac koje su odrađene u posljednjih 5 godina, otkako je Grad Karlovac s okolnim područjem postao korisnik ITU mehanizma.

Nakon uvodnog dijela, predstavnice Grada Karlovca Marina Grčić i Kristina Benko su govorile kako je tekla rekonstrukcija i opremanje nekadašnjeg kina Edison, ITU projekta kojemu je korisnik bio Grad Karlovac s partnerima Turističkom zajednicom grada Karlovca, Gradskim kazalištem Zorin dom i Udrugom Kino Klub Karlovac, a direktor Gradske toplane Zdravko Eremić predstavio je potom provedbu iznimno zahtjevnog ITU projekta obnove vrelovodne mreže u gradu Karlovcu, kojemu je korisnik Gradska toplana d.o.o., a nakon toga je direktorica Poduzetničke zone Korana d.o.o. Martina Marušić Britvec predstavila ključne aktivnosti i izazove u ITU projektu opremanja Poduzetničkog centra Nikola Tesla, u sklopu kojeg djeluje i Experience Centar Nikola Tesla, čiji je korisnik Karlovačka županija s partnerima Gradom Karlovcem, Poduzetničkom zonom Korana d.o.o. i Gimnazijom Karlovac.

Nakon protokolarnog dijela posjeta, predstavnici Urbane aglomeracije Split razgledali su Kino Edison i  VR film o nastanku i razvoju karlovačke Zvijezde, te obišli Poduzetnički centar Nikola Tesla i karlovački slatkovodni akvarij Aquatiku.

Kako je Grad Karlovac s okolnim područjem bio osmi ITU grad koji je priliku za korištenje ITU mehanizma dobio pred kraj financijskog razdoblja 2014.-2020., ova je prigoda iskorištena za razmjenu iskustava i prezentaciju naših ITU projekata kao primjera dobre prakse i uspješne provedbe.