Pretražite novosti:

Europski arhitekti za urbanistički koncept bivše vojarne Luščić

20.03.2019.
Europski arhitekti za urbanistički koncept bivše vojarne Luščić
Grad Karlovac prijavio je lokaciju bivše vojarne Luščić na međunarodni arhitektonsko-urbanistički natječaj EUROPAN 15. Natječaj je otvoren od 18. ožujka 2018. godine s ciljem da struka iznađe moguća urbanistička rješenja prostora koji će ponuditi novi identitet gradu. Ova aktivnost se provodi s ciljem pridobivanja urbanističko arhitektonske stručne podloge za izradu Urbanističkog plana uređenja "Luščić-centar", čiji integralni dio je i bivša vojarna koja ima posebnu važnost za definiranje nove slike grada i predstavlja jugozapadni završetak urbanističke razvojne osi planirane u Generalnom urbanističkom planu grada Karlovca. Budući da se radi o urbanistički vrlo vrijednom prostoru Grad Karlovac odlučio se za međunarodni natječaj kako bi se omogućio dolazak svježih ideja i novih pogleda na izazove budućeg prostornog razvoja Karlovca kroz sudjelovanje arhitekata iz cijele Europe, uključujući i Hrvatsku.
Natječaji EUROPANA provode se u dvogodišnjim ciklusima s unaprijed zadanom strateškom temom vezanom uz kvalitetu života i stanovanja, a tema ovog ciklusa - EUROPANA 15 je „Produktivni grad“. Zaprimanje natječajnih radova predviđeno je do 28. srpnja, a ocjenjivački sud će pristigle radove pregledati i razmotriti na dva zasjedanja - u rujnu i studenom 2019. godine. U ovogodišnjem ciklusu natječaja – EUROPAN15 sudjeluju dvije lokacije s prostora Hrvatske. Osim Karlovca, kandidirana je i lokacija je na području Grada Nina.
Natječaj EUROPAN 15 bit će objavljen na mrežnim stranicama EUROPANA, Hrvatske komore arhitekata, Udruženja hrvatskih arhitekata, Društva arhitekata Zagreb, Društva arhitekata Zadra, facebook stranici Društva arhitekata, građevinara i geodeta Karlovca, te u dnevnom tisku. U ovogodišnjem ciklusu natječaja – Europan 15 s prostora Hrvatske, osim Karlovca, kandidirana je i lokacija je na području Grada Nina, za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za lokaciju naselja Ždrijac.

Za informacije vezane uz natječaj treba se obratiti provoditelju Natječaja:
Europan Hrvatska
c/o Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja
Republike Austrije 20, 10000 Zagreb
info@europan.hr
www.europan.hr
www.europan-europe.eu