Pretražite novosti:

30 godina od najvećeg napada na Karlovac

08.09.2023.
30 godina od najvećeg napada na Karlovac
O napadu na Karlovac u rujnu 1993. godine govorilo se danas na okruglom stolu u Muzeju Domovinskog rata na Turnju, u organizaciji Muzeja grada Karlovca, a na inicijativu Udruge pripadnika 110. br. ZNG/HV.
Kako se moglo čuti od sudionika tih događanja, bio je to jedan od najvećih napada na grad.
Pred 30 godina odvila se višednevna vojna operaciji „Kiša“, za koju se smatra da je bila protivnički odgovor na hrvatsku vojno-redarstvenu akciju Medački džep.
U neprijateljskom napadu na grad od 9. do 13. rujna smrtno je stradalo 11 civila i 9 hrvatskih branitelja, a dr. Franjo Tuđman je 10. rujna posjetio Karlovac i obišao ranjenike u bolnici.
O tim danima govorili su dr.sc. Ante Nazor, pukovnik u miru Josip Slaćanin, general u miru Ivan Polović, bojnik u miru Martin Barić, pukovnik u miru Nikola Bakale, brigadir u miru Josip Tomačić, brigadir u miru Dubravko Halovanić, dr.sc. Dubravko Derk, Miroslav Rade, mag. ing. sec. Katica Rubić, ing. med. lab. diag.
Prema riječima inicijatora, ciljevi ovog okruglog stola su podizanje teme obrane grada Karlovca u rujnu 1993. na višu razinu, rasprava o do sada nepoznatim ili malo poznatim aspektima i činjenicama, trajno bilježenje svjedočanstava aktivnih sudionika obrane, kao i razvijanje novih pristupa za obilježavanje tog događaja.
Zahvalu na organizaciji uputio je i gradonačelnik Damir Mandić, koji je istaknuo kako trebamo imati na umu da vrijeme prolazi i da je važno mladima ostaviti u sjećanje sve što se događalo 90-tih godina, kao i sjećanje na sve one koji su zaslužni za slobodu koji danas živimo.
Podršku događanju dao je i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.