Pretražite novosti:

15. iKA otvorena do petka: Međunarodna izložba inovacija u Karlovcu donijela sve što je najbolje ovog trenutka u našoj okolici i okruženju

19.09.2023.
15. iKA otvorena do petka: Međunarodna izložba inovacija u Karlovcu donijela sve što je najbolje ovog trenutka u našoj okolici i okruženju
Pametna stolica, Dimenzijska mjerna stanica, Stroj za čišćenje lješnjaka, Virtualna knjiga, Uređaj za zaštitu od divljači – dio je to od 50-ak inovacija, izloženih na danas otvorenoj iKA-i, Izložbi inovacija Karlovac, organiziranoj 15. put u gradu na četiri rijeke. I ovaj put autori, njih 100-njak, su iz svih dijelova Hrvatske, ali i Slovenije i BiH, a koje su inovacije najbolje, odlučit će tročlani Ocjenjivački sud i u petak objaviti rezultate. Do tada Karlovčani mogu u dvorani Tehničke škole razgledati ono što je, po riječima Željka Kovača, predsjednika Udruge inovatora Karlovačke županije, „najbolje ovog trenutka u našoj okolici i okruženju“.

Bez tog najboljeg, inovacija, ocijenio je Miljenko Šimpraga, predsjednik Hrvatske zajednice inovatora, nema gospodarskog razvoja, gospodarstva ni društva u cjelini.
- Da bi se razvijalo hrvatsko gospodarstvo, mora se uspostaviti suradnja između gospodarskih subjekata i akademske zajednice, znači sveučilišta, fakulteta i javnih instituta koji imaju određene  materijalne i kadrovske resurse. Imamo puno talenata kojima treba omogućiti da razvijaju svoje inovacije i na kraju ih komercijaliziraju, kazao je, između ostalog, M. Šimpraga.

Karlovac je primjer grada koji se razvija na inovacijama, dokazuje to i titula inovacije godine, što ju je osvojila Dimenzijska mjerna stanica HS Produkta, ali i sama ova tvornica. Inovacije su dio ovdašnje tradicije, Karlovac je nastao na njima, podsjetio je gradonačelnik Damir Mandić, a industrijska proizvodnja mu je i dalje vodeća djelatnost.
- Proizvodnja je nekako najzahtjevnija za ulaganja, ali donosi radna mjesta, odnosno, zaposlene i njihove plaće. Grad Karlovac je napravio korak, mali, ali veliki za proračun, te odlučio da uslijed porezne reforme neće nadoknađivati prihode od prireza; 9 posto od plaće ostat će našim zaposlenima u Karlovcu; to je oko 4 milijuna eura godišnje. Nadamo se da će to zaista ostati zaposlenima. Gospodarstvenici, poduzetnici, inovatori, javne službe jedino u suradnji možemo biti jedni drugima od koristi. Gradska uprava nastoji biti potpora, spremni smo slušati i postupati po tome što smo čuli, poručio je gradonačelnik Damir Mandić.

Izložbu je otvorila županica Martina Furdek Hajdin, podsjetivši da je otvoren Nikola Tesla Experience Center, koji nije samo muzej, nego i mjesto koje mlade potiče na inovacije i uči poduzetničkom duhu.