Pretražite novosti:

Karlovačkim vatrogascima obnovljena zgrada, veće plaće, nova vozila i oprema – Grad za pola milijuna eura povećao izdvajanja i predložio zakonsku regulativu za izostanke s posla dobrovoljnih vatrogasaca

22.11.2023.
Karlovačkim vatrogascima obnovljena zgrada, veće plaće, nova vozila i oprema – Grad za pola milijuna eura povećao izdvajanja i predložio zakonsku regulativu za izostanke s posla dobrovoljnih vatrogasaca
- Traje energetska obnova naše zgrade, izgrađene 1971. godine, povećavaju se materijalna prava vatrogasaca. Danas će Vatrogasno vijeće donijeti novu sistematizacija radnih mjesta u postrojbi, izmjene pravilnika o koeficijentima koje je donijela Hrvatska vatrogasna zajednica, a radi se o značajnim povećanjima sredstava i pravima radnika u JVP. Rebalansom gradskog proračuna smo dobili 230.000 eura koji su uglavnom raspoređeni na rashode za zaposlene, a rebalansom proračuna Vatrogasne zajednice nabavu dva nova vozila, navalnog i autocisterne, za potreba naših DVD-ova. Značajna su sredstva koja dobivamo od Grada za unapređenje vatrogasne službe, izjavio je na današnjoj konferenciji Miroslav Rade, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Karlovca.

Ujedno i zamjenik načelnice Stožera civilne zaštite, Rade je napomenuo da redovito prate stanje oko izgradnje sustava za obranu od poplava, da su dijelovi grada gdje su nasipi završeni, uz Koranu i Mrežnicu, zaštićeni, a uz Kupu, na lijevoj obali, traju intenzivni radovi.
-  Taj nasip treba biti izgrađen u svibnju iduće godine. Sustav nije završen, Stožer redovito prati stanje. Do završetka tog nasipa, ako bude poplava, ostajemo kod naše zadaće da se brani kuća po kuća, rekao je M. Rade.

„Kuća“ Javne vatrogasne postrojbe, zgrada od 570,84 m2 na Gažanskom trgu, do proljeća će biti energetski obnovljena, odnosno, dobit će toplinsku ovojnicu, novu stolariju i krov sa solarnim panelima, unaprijeđen sustav grijanja.
- Energetska obnova zgrade stoji 315.000 eura, s tima da Fond financira 40 posto, a Grad Karlovac 60 posto. Nakon završetka radova, doći će do smanjenja emisije CO2 za 32 posto i na uštedi energenata oko 50 posto. Zgrada će preći iz razreda G u razred D, najavila je Ana Hranilović Trubić, pročelnica Upravnog odjela za gradnju i zaštitu okoliša.

Napomenuvši da je Grad u dobroj koordinaciji s Javnom vatrogasnom postrojbom i Vatrogasnom zajednicom, gradonačelnik Damir Mandić rekao je da su materijalna prava vatrogasaca iz gradskog proračuna popraćena bez upitnika.
- Proračun za JVP će u 2024. u odnosu na ovu godinu biti veći za 500.000 eura, nemamo dileme da našim vatrogascima i na taj način osiguramo prave uvjete da mogu obavljati svoje zadaće najbolje što se može. Osim energetske obnove zgrade, osigurana su i sredstva za izgradnju, odnosno, izmještanje postojeće garaže zbog obilaznice Zvijezde.  Da bismo došli do građevinske dozvole, a onda i radova, moramo izmjestiti tu garažu. Jednostavna je, ali potrebna je za vozila i u sljedećoj godini ćemo to odraditi, da i projekt obilaznice Zvijezde zaživi. Vezano za dobrovoljne vatrogasce, karlovački Stožer civilne zaštite poslao je HVZ prijedlog  izmjena Zakona o vatrogastvu kojim bi se svim dobrovoljnim vatrogascima, zaposlenima prije svega u privatnom sektoru, regulirao status tako da prilikom prirodnih nepogoda budu na raspolaganju svojim društvima, time i Stožeru, i da se za taj dan ili dane osiguraju sredstva, odnosno, podmire troškovi poslodavcu. Od HVZ smo dobili naznake da će se na tome raditi. To je naše iskustvo u Karlovcu kod poplava: vidljivo je da su DVD-ovi ključan element u svim aktivnostima, zajedno sa zaposlenicima gradskih tvrtki. Taj se prijedlog ne tiče samo Karlovca i vjerujem da će ga odgovorni prepoznati na državnoj razini, napomenuo je gradonačelnik D. Mandić.

Govoreći o novoj lokaciji Vatrogasnog centra, rekao je da je bitno, u čemu imaju podršku Vatrogasne zajednice Karlovačke županije, da se zajedno pronađe najbolje rješenje i zajedno osiguraju sredstva, iz europske razine i fondova koji prepoznaju vatrogastvo.
- Činjenica je, bez obzira kad bude i gdje bude novi vatrogasni centar, do tada treba osigurati uvjete koji su potrebni da Javna vatrogasna postrojba neometano funkcionira. U prostorno- planskoj dokumentaciji će se pojaviti lokacija novog Vatrogasnog centra, najavio je Damir Mandić.