Uspostava VUPKA

Uspostava Većeg urbanog područja Karlovac (VUPKA)
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU je u srpnju 2021. donijelo Smjernice za uspostavu urbanih područja i izradu strategija razvoja urbanih područja za financijsko razdoblje 2021.-2027.
Grad Karlovac kao grad središte urbanog područja se u novom financijskom razdoblju odlučio na proširenje postojećeg urbanog područja na ukupno sedam jedinica lokalne samouprave: Grad Karlovac, Grad Duga Resa, Grad Ozalj, Grad Slunj, Općina Krnjak, Općina Cetingrad i Općina Rakovica, kako bi se i južnom, manje razvijenom, dijelu Karlovačke županije pružila mogućnost za razvoj putem ITU mehanizma.
Gradska i općinska vijeća ovih JLS-ova su donijeli Odluke o davanju suglasnosti za pristupanje Većem urbanom području Karlovac nakon čega je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u prosincu 2021. donijelo pozitivno Mišljenje na obuhvat urbanog područja Karlovac, a 15. prosinca 2021. Gradsko vijeće Grada Karlovca donijelo Odluku o sastavu Većeg urbanog područja Karlovac za financijsko razdoblje 2021.-2027.
 
                                           

 
Karta Većeg urbanog područja Karlovac:
 
 

29. prosinca 2021. godine između gradova i općina sklopljen je Sporazum o suradnji tijekom izrade i provedbe Strategije razvoja Većeg urbanog područja Karlovac za financijsko razdoblje 2021.-2027., temeljem kojeg je osnovano Koordinacijsko i Partnersko vijeće urbanog područja i definiran način suradnje tijekom izrade i provedbe strategije razvoja urbanog područja.