Pretražite novosti:

Karlovac u 24 EU projekta vrijedna 32 milijuna eura - Pročelnica Tomičić: Bit će sve više projekata i posla

06.02.2023.
Karlovac u 24 EU projekta vrijedna 32 milijuna eura -  Pročelnica Tomičić: Bit će sve više projekata i posla
Grad Karlovac sam ili s partnerima sudjeluje u 24 EU projekta, vrijedna 32 milijuna eura, na nacionalnoj razini partner je u provedbi obnove vrelovoda, Aglomeracije, sustava obrane od poplava i drugog kolosjeka, vrijednih 670 milijuna eura, a u ocjenjivanju je 6 projekata, vrijednih 4 milijuna eura.

Kazala je to na današnjoj konferenciji za novinare Marijana Tomičić, pročelnica Upravnog odjela za razvoj grada i EU fondove i poručila da je Grad spreman za izazov korištenja sredstava Nacionalnog plana otpornosti i oporavka, do kraja 2026., i višefinancijske omotnice, do kraja 2029.
- Jer je lani usvojen Provedbeni program gradonačelnika i po prioritetima se izrađuje projektna dokumentacija i strateški dokumenti, a tako je planiran i gradski proračun. Riječ je o projektima kao što su 'Zeleni Luščić', priprema za korištenje geotermalnih izvora, spremna je i dokumentacija za širokopojasni Internet u karlovačkom ruralnom prstenu, a sve naš odjel radi u suradnji sa svim upravnim odjelima Grada, rekla je Tomičić i poručila da će biti sve više posla i projekata jer samo iz ITU mehanizma Većem urbanom području Karlovac stižu 33 milijuna eura.

Govoreći o aktivnostima Odsjeka za pametan grad, Tomičić je podsjetila da je jedno od ključnih usmjerenja Karlovca povećanje korištenja obnovljivih izvora energije da bi grad bio čim energetski neovisniji.
- Zato obnavljamo vrelovode i nakon toga u centralni toplinski sustav želimo staviti geotermalnu vodu, koristimo energiju sunca za proizvodnju električne energije i posvećeni smo zelenom i održivom urbanom planiranju kroz projekt Zeleni Luščić. Pilot projektom SenzoriKA razvijen je centralni gradski sustav MARS koji obrađuje IOT senzore i pametna brojila i pratimo zauzetost parkirališnih mjesta, u školama potrošnju struje, vode i toplinske energije, te kvalitetu zraka, daljinski nadziremo vodomjere, mjerimo popunjenost polupodzemnih konternera mješovitog otpada,  u školskim učionicama, a podsjećam da smo stavili i meteorološku stanicu, daljinski nadziremo vodomjere, mjerimo popunjenost podzemnih kontejnera, očitavamo toplinske podstanice, temperaturu i vlagu u prostorijama, navela je Tomičić.

Najavila je i daljnju digitalizaciju poslovnih procesa i rada gradske uprave kako bi bila što transparentnija i otvorenija, te dostupnija građanima, a govoreći o kinu Edison, rekla da će Statut ustanove koja će njime upravljati pred gradskim vijećnicima biti idući mjesec.
- Projekt lijepo napreduje. Morat ćemo produžiti trajanje projekta zbog zahtjeva izvođača koji su objektivni, ali istovremeno po planu nam idu sve aktivnosti što se tiče novih sadržaja. Odrađuju se edukacije, snimaju se filmovi virtualne realnosti i dokumentarci koji će biti dio sadržaja kina, radi se i na sustavu on line kupovine karata, aktivna radna skupina planira i osmišljava niz aktivnosti vezanih uz kongresni, edukativni, festivalski i obrazovni turizam. To će biti biti prvo VR kino u Hrvatskoj, imat će suvremenu multimedijsku opremu, veliku dvoranu s 200 mjesta, malu dvoranu sa 40 mjesta, veliki multifunkcionalni prostor u potkrovlju, kafić, terasu, suvenire i kokice... Svugdje će biti omogućen pristup i mjesta za osobe sa invaliditetom. Veselim se što ćemo se ove godine sigurno družiti i u kinu Edison, poručila je Marijana Tomičić.