Youth konferencija

U Ljubljani se od 27. do 29. lipnja 2022. održala Intercity Youth konferencija na kojoj je sudjelovala i predstavnica grada Karlovca zajedno sa predstavnicom udruge Carpe diem. Glavne teme konferencije bile su kako potaknuti i podržati mlade ljude u procesu sukreiranja aktivnosti kroz rad s mladima, uključujući političkih agendi i odluka na lokalnim razinama kako bi se stvorili momenti za razvoj daljnjeg sudjelovanja mladih kao središnjeg elementa društvenog razvoja. Tijekom interaktivnih panela i seminara sudionici su vodili plodne rasprave i razmjenjivali iskustva iz svojih lokalnih sredina, razmijenjene su mnoge inspirativne ideje, vodile su se konstruktivne debate i sklopljena su nova povezivanja. Obrađene su različite teme vezane na rad s mladima i participaciju mladih u kreiranju politika za mlade u raznim zemljama diljem Europe, a glavni govornici su bili istaknuti stručnjaci u području rada s mladima: predsjednik InterCity Youth mreže Jonas Agdura, predsjednik Kongresa lokalnih regionalnih vlasti Vijeća Europe Leen Verbeek, pomoćni profesor sa Sveučilište Aalto i predavač na Sveučilištu u Tallinnu i bivši direktor Odjela za mlade grada Helsinkija Lasse Siurala, ravnateljice Instituta za istraživanje 8. mart Nika Kovač i mnogi drugi.  
U pet panela prvog dana sudionici su mogli poslušati izlaganja o poboljšanju sudjelovanja u projektima, inovativnim urbanim ekosustavima mladih, Bonskom procesu i doprinosu općina, digitalno sigurnom prostoru koji grade mladi, uključivanju mladih u definiranje lokalnih strategija. Drugog dana konferencije istaknula se važnost svijeta digitalizacije i različitih utjecaja koje ima na društvo odnosno utjecaja koji ima na rad s mladima.  Sudionici, njih stotinjak iz različitih europskih zemalja, informirali su se o primjerima dobre prakse u Ljubljani u sklopu studijskih posjeta. Večer je zaključena u ugodnoj atmosferi domjenkom i večerom u Cukrarni, novom prostoru suvremene umjetnosti na obali rijeke, čiji je domaćin bio Grad Ljubljana. Posljednjeg dana sudionici su raspravljali o načelima, metodama i pokazateljima kvalitete podrške u oblikovanju lokalnih politika za mlade, uključivanju mladih iz marginaliziranih skupina, participativnim festivalima mladih te web alatima za mlade.
Konferenciju je organizirala Intercity Youth europska mreža lokalnih odjela za rad s mladima u suradnji s Movitom, slovenskom nacionalnom agencijom za programe Erasmus+: Mladi i European Solidarity Corps.