Gradonačelnik

Gradonačelnik
Dobro došli,
zadovoljstvo mi je pozdraviti Vas na web stranicama Grada Karlovca.
Poštovani posjetitelji web stranica Grada Karlovca,
nadam se da će Vam pružene informacije omogućiti kvalitetnu komunikaciju s gradskom upravom, ali i međusobno zbližavanje s ljudima različitih krajeva i običaja. Mi ćemo pokušati na ovim stranicama što više Vam približiti rad naših službi, tvrtki i ustanova i bit ćemo zadovoljni ako u tome uspijemo, te zahvalni na svakoj vašoj primjedbi i savjetu.

Dobro došli još jednom,
Damir Jelić, prof.

gradonacelnik@karlovac.hr 
damir.jelic@karlovac.hr
Banjavčićeva 9
47000 Karlovac
tel. 047 628 100 
fax. 047 628 134  


BIOGRAFIJA

Gradonačelnik Damir Jelić, rođen je 1972. godine u Zagrebu. Po završetku karlovačke Gimnazije, obrazovanje nastavlja na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je diplomirao kroatistiku 1996. godine. Desetak godina radi u obrazovnom sustavu, a isto toliko bavi se aktivno politikom. Dobrovoljni je darivatelj krvi, dvadesetak godina igrao je rukomet i bavio se filmskom pedagogijom. U suradnji s učenicima osnovao je Videodružinu Gimnazije Karlovac te Kinoklub Karlovac u suradnji sa studentima. Kao profesor mentor sudjelovao je u šezdesetak filmskih projekata koji su osvojili preko 600 diploma i nagrada. Kao profesor hrvatskog jezika, stvorio je vlastiti, izvorni program u državnim okvirima za predavanje hrvatskoga jezika te jedini u RH predavao filmsku umjetnost radeći filmove u nastavnom procesu.
Nagrađen je visokom nagradom Hrvatskog filmskog saveza – srebrnom značkom s plaketom za izuzetna postignuća. Kao pojedinac ili član ekipa sudjelovao je u mnogim društvenim projektima koji su bili široko prepoznati i osvojili  mnoge nagrade. Oženjen je i otac jednog sina.
Gradonačelnik je Karlovca u trećem mandatu (od 2007. godine), potpredsjednik Hrvatske demokratske zajednice te izabrani zastupnik u 8. sazivu Hrvatskog sabora. 
 

PRIZNANJA I NAGRADE 

 • "FORBES", 2015 -   Karlovac, jedan od najboljih gradova za život i poslovanje u Hrvat­skoj -  u istraživanju časopisa Forbes Karlovac je zauzeo 9. mjesto.
 • Priznanje Općine Bihać, 2014. – Priznanje za  izuzetan doprinos u saniranju posljedica požara na Kantonalnoj bolnicu „Dr. Ifran Ljubijankić“, te iskazanoj humanosti i brizi za pacijente.
 • "Karlovac -  najbiciklističkiji grad", 2014. – Regionalni centar zaštite okoliša dodijelio je Karlovcu prvu nagradu u sklopu projekta Mobile 2020 koji se provodio u periodu od 2011. do 2014. godine
 • „Najgradonačelnik regije“, 2013. - Nezavisna agencija, Europsko udruženje menadžera i časopis Euromenager dodijelilo je nagradu za izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji Karlovca, njegovo otvaranje prema regiji i svijetu, izgradnju infrastrukturnih objekata, poticanje mjera za razvoj biznisa, te unapređenje demokratskih odnosa i ljudskih prava.
 • Nagrada Islamske zajednice, 2013. - Dobitnik je nagrade Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj za nesebičan doprinos razvoju Medžlisa Islamske zajednice Karlovac i jačanju dijaloga, te ostvarivanju dobre suradnje na opću korist društvene zajednice.
 • „Zlatni ključ“, 2013. – Nagradu je dodijelio Savjet europskih gradova i regija i Media Invent Novi Sad za afirmaciju i promociju europskih vrijednosti i standarda, a Karlovac dobiva titulu „Otvorenog grada“.
 • „Turistički cvijet“, 2012. – Foginovo kupalište dobilo je priznanje u kategoriji najboljih plaža kopnenih voda Hrvatske.
 • „The green capital of Croatia“, 2012.  – Znanstveni odbor za dodjelu švicarske turističke nagrade dodijelio je Karlovcu nagradu u kategoriji: Prirodni raj, nagradu za „Zeleni grad Hrvatske“.
 • „Zeleni cvijet“, 2011. – Nagrada Glavnog ured Hrvatske turističke zajednice u suradnji s turističkim zajednicama kontinentalne Hrvatske u okviru projekta Volim Hrvatsku - Foginovo kupalište proglašeno najuređenijim kupalištem u kontinentalnoj Hrvatskoj.
 • „Zeleni cvijet“ sa zlatnim znakom – priznanje TZ Karlovačke županije za uređenost Turističkog informativnog centra na Turnju i za uređenost Vrbanićevog perivoja.
 • „Povelja F.E.S.T.“, 2011. – Nagrada Europske federacije turističkih novinara za osobni doprinos u razvoju i promociji turizma grada Karlovca.
 • „Zlatni Interstas 2011.“ – Međunarodna nagrada Vijeća INTERSTASA / Međunarodna smotra turizma, filma i krajobraza, za doprinos razvoju turizma kao predsjedniku Vijeća Turističke zajednice grada Karlovca.
 •  EDEN, 2010. – Nagrada za europsku destinaciju izvrsnosti „Turizam uz vode“, projekt kojim se promiče model održivog razvoja turizma kroz Europsku zajednicu. Grad Karlovac je bio u najužem izboru od 5 destinacija.
 • „Zeleni cvijet“, 2010. - Nagrada Glavnog ured Hrvatske turističke zajednice u suradnji s turističkim zajednicama kontinentalne Hrvatske u okviru projekta Volim Hrvatsku – najljepši grad kontinentalne Hrvatske iznad 30 tisuća stanovnika.
 • „Turistički cvijet“ - Nagrada Glavnog ured Hrvatske turističke zajednice u suradnji s turističkim zajednicama kontinentalne Hrvatske u okviru projekta Volim Hrvatsku -  3. mjesto za najkvalitetniju kontinentalnu destinaciju.
 • "VIDI – TOP 10", 2010. – Nagrada za kvalitetu službenih web stranica Grada Karlovca prema mišljenju stručnog žirija časopisa VIDI. Grad Karlovac našao se u top deset najboljih gradova Hrvatske.
 • Povelja Učilišta Volonter, 2010. -  Nagrada za doprinos u promicanju i razvoju volonterstva, pružanju podrške radu organizacija civilnog društva, poticanja međugradske suradnje, kulture dijaloga i tolerancije.