Pretražite novosti:

Otpis dugova

27.04.2012.
Komisija za popis nenaplaćenih potraživanja u svom Izvješću 31. siječnja 2012. godine o izvršenom popisu ( inventuri ) sa stanjem na dan 31.12.2011.g. predložila je analizu potraživanja prema dospjelosti i naplativosti, te izvršenje otpisa dijela nenaplativih potraživanja Grada Karlovca iz prethodnog razdoblja zbog nastupa zastare, okončanih postupaka stečaja ili likvidacije, neuspjelih ovršnih postupaka, potraživanja od subjekata brisanih iz sudskog registra, umrlih dužnika, te potraživanja u iznosima kod kojih bi troškovi ovrhe bili nesrazmjerni visini duga, tj. kad bi ovrha bila neisplativa. U UO za proračun i financije tijekom 2011. godine poduzimane su sve raspoložive radnje koje su mogle utjecati na bolju i učinkovitiju naplatu potraživanja Grada Karlovca. Tako su poduzimane slijedeće aktivnosti:
- redovno kvartalno opominjanje dužnika s dubom većim od 1.000,00 kn i starijim od 90 dana
- osobno, telefonsko i pisano komuniciranje s dužnicima radi naplate potraživanja u mirnom postupku
- sklapanje nagodbi o obročnoj otplati obveza prema Gradu Karlovcu uz izdavanje bianco zadužnica na ime osiguranja plaćanja dospjelih obveza
- ovrhe na novčanim sredstvima u bankama putem FINA-e ili putem javnih bilježnika
- ovrhe na imovini dužnika: založno pravo na nekretninama, založno pravo na motornim vozilima, pljenidba plaće ili mirovine, pljenidba gotovog novca iz registra kase poduzetnika koji ne posluje preko žiro računa 
- pokretanje sudskih tužbi putem UO za opće i imovinsko pravne poslove u slučajevima kad ovrha nije u nadležnosti naših stručnih službi.
Na poslovima knjigovodstva i naplate potraživanja radi šest stalno zaposlenih djelatnika, te uz potporu još voditeljice odsjeka i pročelnice, mogućnost da obvezni koji ne podmire svoje obveze bude izuzet od poduzimanja navedenih mjera gotovo da ne postoji. Svakako je cilj da se što više potraživanja naplati u mirnom postupku, no u tome službenici nailaze na niz poteškoća uzrokovanih općim stanjem gospodarstva, ali i uvriježenim razmišljanjem jednog dijela poreznih obveznika da ne moraju plaćati, da im se ništa ne može i da će na kraju sve to Grad Karlovca otpisati. Stoga se mnogi obveznici ne odazivaju na pozive službenika, ignoriraju nastojanja službenika da naplate u mirnom postupku, što Grad Karlovac obvezuje na poduzimanje rigoroznije i uvijek skuplje oblike naplate koje u konačnici opet mora platiti dužnik. Postupak pljenidbe pokretne i nepokretne imovine poduzima se sukladno Zakonu o komunalnom gospodarstvu i Općem poreznom zakonu. Za svakog se takvog dužnika istražuje posjedovanje nekretnina, motornih vozila ili druge imovine. Potom se putem nadležnog suda ili direktno u MUP-u stavlja založno pravo koje dužniku onemogućuje otuđenje imovine ukoliko prethodno ne podmiri obveze prema Gradu. U međuvremenu rastu zatezne kamate, ali nastaju i vrlo visoki sudski i odvjetnički troškovi. Apsolutna zastara nastupa po proteku 6 godina od fakturiranja obveza prema dužniku i bez obzira na provedene radnje, nastup apsolutne zastare se ne može izbjeći. Od apsolutne zastare amnestirana su jedino ona potraživanja koja je Grad Karlovac zaštitio stavljanjem založnog prava na nekretnine. Porezna je uprava tijekom 2011. godine pokrenula niz stečajeva nad tvrtkama koje već dulje vrijeme ne posluju i nemaju zaposlenih djelatnika, ali imaju nepodmirenih obveza prema državnom proračunu. U Gradu se prate obavijesti o otvaranju i zatvaranju stečajnih postupaka nad tim tvrtkama budući da dobar dio njih ujedno ima nepodmirene obveze prema Gradu. U situacijama kad se skraćeni stečajni postupak završi i poslovni subjekt izbriše iz sudskog registra Grad Može samo takvo potraživanje otpisati i poreznog obveznika izbrisati iz evidencije aktivnih obveznika.
Nakon svih poduzetih radnji radi naplate potraživanja unutar roka od šest godina, ipak je jednom godišnje potrebno provesti i otpis potraživanja za koja više ne postoji objektivna mogućnost naplate niti u mirnom niti u prisilnom postupku naplate.
Gradsko vijeće je na 26. sjednici održanoj 26. travnja 2012. godine prihvatilo prijedlog UO za proračun i financije za otpis dijela potraživanja za koja je nakon svih poduzetih radnji utvrđenja nemogućnosti naplate, a u međuvremenu je nastupila apsolutna zastara. Otpisan je i manji dio potraživanja u relativnoj zastari za koja se ne isplati poduzimati ovršne radnje budući da su troškovi ovrhe u nesrazmjeru s visinom duga, potraživanja za komunalnu naknadu od stanovništva za 2008. godinu o to ona za koja nisu podizane ovrhe jer se radi o nezaposlenim osobama, korisnicima socijalnih programa ili slučajevima kad su troškovi ovrhe viši od iznosa glavnice. Pojačanje aktivnosti na naplati dale su solidne rezultate te će se s istima nastaviti jednakim intenzitetom. Pozitivno je što ima sve manje jako „starih“ predmeta i slučajeva, a sve više se službenici koncentriraju na „svježija“ potraživanja kako se više Grad Karlovca nebi doveo u situaciju da rješava kritične slučajeve pred zastarom.
Odluku Gradskog vijeća o otpisu potraživanja i analitički pregled potraživanja koja su otpisana, po iznosima i obveznicama uz kraća obrazloženja razloga za otpis mogu se u cijelosti pročitati u Glasniku Grada Karlovca broj 04/2012.