Pretražite novosti:

Prva sunčana elektrana na višestambenoj zgradi u RH čiji će stanari dobivenu struju koristiti i u stanovima, a ne samo u zajedničkim prostorijama, bit će u Karlovcu: - Gradonačelnik Mandić: Bit će to primjer dobre prakse ne samo za nas u Karlovcu

23.02.2024.
Prva sunčana elektrana na višestambenoj zgradi u RH čiji će stanari dobivenu struju koristiti i u stanovima, a ne samo u zajedničkim prostorijama, bit će u Karlovcu: - Gradonačelnik Mandić: Bit će to primjer dobre prakse ne samo za nas u Karlovcu
Zgrada na Bašćinskoj cesti 3 u Karlovcu bit će prva višestambena zgrada u Hrvatskoj čiji će stanari struju dobivenu iz sunčane elektrane na krovu zgrade koristiti i u stanovima, a ne samo za zajedničku potrošnju u dizalima, rasvjetu na stubištima i slično. Bude li sve po planu, elektrana na krovu ove zgrade bi će u pogonu od jeseni.

Najavljeno je to na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je Robert Vodopić, voditelj Odsjeka za razvoj, fondove EU i pametni grad, podsjetio da  Grad Karlovac, u okviru projekta Shares, kojeg provodi u suradnji s REGE-om, s maksimalno 5.000 eura, odnosno, 50 posto, sufinancira ugradnju sunčane elektrane na krov višestambene zgrade. Uz to, pružit će i stručnu pomoć u pripremi tehničke dokumentacije za izgradnju sunčane elektrane (idejno rješenje, glavni projekt…) te ostale tehničke stvari, uključujući i uspostavu zajednice potrošača, koju čine suvlasnici zgrade.

Jedan od njih, Marijan Jelčić, ispričao je da je obnova njihove zgrade počela prije nekoliko godine, nakon dogovora četiri obitelji stanara. Od tada su promijenili krovište, stolariju, fasadu…
- Velika je ušteda energije, svega, ustvari. Račune smo već poprilično umanjili za grijanje, a očekujemo da će tako biti sa strujom. Neće se to isplatiti za dva do tri dana, ali sigurno hoće nakon nekog vremena, rekao je M. Jelčić.

Upravitelj zgrade je Inkasator, a direktorica Andreja Barberić kazala je da bi elektrana trebala biti od 10 kW, što donosi znatne uštede u potrošnji električne energije.
- Prikupljaju se potrebni podaci za izradu projekta, između ostalog, i projekta isplativosti nakon čega ćemo znati kada će im se sredstva početi vraćati. Nakon što bude gotov glavni projekt, odabran izvođač radova, krenut ćemo u izvođenje i očekujemo da bi pred jesen ta prva elektrana bila u funkciji. Razgovarali smo s drugim upraviteljima: nigdje još u Hrvatskoj nije napravljena elektrana gdje suvlasnici mogu struju iz te elektrane koristiti za svoje potrebe unutar stanova, navela je A. Barberić.

Gradonačelnik Damir Mandić, čestitavši suvlasnicima što su odlučili ići u ovakve projekte i suočiti se s administracijom i birokracijom, ocijenio je da je u višestambenim zgradama, s više suvlasnika, najteže napraviti da svi od buduće fotonaponske elektrane dijele energiju ravnomjerno.
-To dijeljenje energije je ovdje poseban izazov, ali uvjeren sam da će ovaj pilot projekt uspjeti i da će on, ne samo za nas u Karlovcu, biti primjer dobre prakse i da će se ono što će se ovdje odraditi dijeliti dalje na  ostale višestambene zgrade.  Mislim da treba ohrabrivati sve suvlasnike višestambenih zgrada da se odvaže i krenu ovakvim putem premda smo svjesni komplicirane administracije i birokracije. Grad na 14 svojih objekata ima fotonaponske elektrane, primjer je to dobro odrađenog posla, ali smo i sami bili suočeni s problemima kako i što sve treba odraditi. Uvjeren sam da će ovo biti primjer dobre prakse iz kojeg ćemo sva znanja moći dijeliti i na ostale višestambene zgrade u Karlovcu, izjavio je gradonačelnik Mandić i zahvalio suvlasnicima zgrade i Inkasatoru.