Pretražite novosti:

Odluke uskoro pred vijećnicima: Karlovčanima od 15. prosinca stiže gradska pomoć za štete od poplava, novi PPU omogućava ulaganja i razvoj, a pet zgrada kulturnih dobara čeka cjelovitu i energetsku obnovu

01.12.2023.
Odluke uskoro pred vijećnicima: Karlovčanima od 15. prosinca stiže gradska pomoć za štete od poplava, novi PPU omogućava ulaganja i razvoj, a pet zgrada kulturnih dobara čeka cjelovitu i energetsku obnovu
Karlovčanima, čiji su stambeni objekti i poljopriveda stradali u svibanjskim poplavama, 15. prosinca počinje isplata pomoći za koju je Grad izdvojio više od 426.000 eura, Prostorni plan uređenja na snazi će biti do kraja godine, a pet zgrada, zaštićenih kulturnih dobara, nakon konstrukcijske obnove, čekaju cjelovitu i energetsku obnovu.
Dio je to na današnjoj konferenciji za novinare najavljenih tema, a o kojima će na sjednici u utorak raspravljati gradski vijećnici.  

Prostorni plan uređenja, podsjetio je gradonačelnik Damir Mandić, zadnji put je mijenjan 2007., iduće godine na redu će biti novi Generalni urbanistički plan, a ova dva plana zalog su i kod fizičkih i kod pravnih osoba za siguran i održiv razvoj grada.
- Definitivno će time biti stvoreni preduvjeti da će svi koji namjeravaju na bilo koji način ulagati i razvijati, to moći učini, a gradska uprava će im uvijek biti na raspolaganju. Vjerujem da smo svi posljednjih mjeseci mogli svjedočiti da smo maksimalno iskoristili sredstva Fonda solidarnosti za konstrukcijske obnove  pet zaštićenih kulturnih objekata: Kamoda, Muzeja, Male zgrade gradske uprave, Mihalićeve kuće i Hrvatskog doma. Nastavljamo dalje: za ovih 5 zgrada donosi se odluka o prijavljivanju na cjelovitu i energetsku obnovu. Na razini države je 120 milijuna eura na raspolaganju, vjerujemo da su naši projekti kvalitetni  i da ćemo uspjeti realizirati svih 5. Čim se otvori natječaj, mi ćemo ih prijaviti; ako prođemo, tu je element javne nabave, ali vjerujem da ćemo 2024. na svim ovim objektima imati radove. Radovat ćemo se svi Hrvatskom domu i bit će to jednako uspješno kao Edison, izjavio je gradonačelnik Damir Mandić.
Rekao je i da su pri kraju pregovori sa sindikatima u gradskim tvrtkama i da će iduće godine osnovica za obračun plaća biti 840 eura bruto, na znatno više plaće mogu računati  vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe te zaposlenici dječjih vrtića, te svi na božićnicu od 331 eura.

A na pomoć iz gradskog proračuna od 15. prosinca mogu računati Karlovčani koji su pretrpjeli štete u svibanjskim poplavama. Odluka o novčanoj pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica od poplava pred vijećnicima je u utorak, nakon što je Grad osigurao 300.000 eura za naknadu štete na stambenim objektima, te 126.000 eura na poljoprivredi, te održao javno savjetovanja u kojem nije pristigla niti jedna primjedba na predloženu odluku.
- Nakon što bude usvojena, Odluka stupa na snagu 8 dana od objave i očekujemo da ćemo od sredine prosinca krenuti s isplatama naknada za štetu Po vrstama štete, 153 se odnosi na obiteljske kuće, a 156 na one nastale na poljoprivredi. Isplate se kreću od 100 eura, koliko će dobiti 2 posto korisnika, ostali  više, neki 6.995 eura za stambene objekte, a 9 - 11.000 eura po osnovni štete na poljoprivredi koje su ogromne, najavila IV. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Karlovca,

Na sjednici Gradskog vijeća bit će i usvajanje IV. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Karlovca koji je, po riječima Vesne Ribar, pročelnice Upravnog odjela za prostorno uređenje i poslove provedbe dokumenata prostornog uređenja, strateški, razvojni i provedbeni; temelj za izdavanje svih akata u provedbi dokumenata prostornog uređenja.
- Ovo je alat grada Karlovca u svrhu donošenja svih akata za građenje i svih dokumenata našim građanima, institucijama, pravnim osobama, kazala je pročelnica V. Ribar.

Vijeće će u utorak raspravljati i o gradskim porezima, koji će vrijediti od 1. siječnja iduće godine. Među njima i ona o visini poreznih stopa poreza na dohodak; gradovi veličine Karlovca su mogli donijeti odluku o povećanoj ili nižoj stopi poreza na dohodak.
- Mi smo se odlučili za zadržavanje porezne stope od 20 posto poreza na dohodak, što je niža porezna stopa koja se primjenjuje na plaće do visine od 4.200 eura mjesečno. Za plaće iznad 4.200 eura mjesečno, primjenjivat će se povišena stopa od 33 posto; do sada je bila 30 posto. Ovaj prijedlog odluke bio je na javnom savjetovanju 30 dana i nismo dobili ni jedan komentar na tekst odluke, navela je Lidija Malović, pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije.
Na javnom savjetovanju je bila i odluka visini paušalnog poreza za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu, razmotrene su pristigle primjedbe i odlučeno da će iznajmljivači plaćati 110 eura po krevetu, u kampovima 100 eura, upola manje izvan naselja Karlovac, ali u administrativnim granicama grada, dok će  porez na kuće za odmor ubuduće biti 2 eura po kvadratu korisne površine.
Porez na potrošnju, prije dvije godine smanjen na dva posto, od 1. siječnja će biti vraćen na tri posto.