Pretražite novosti:

Karlovac sadnjom novih stabala nastoji ublažiti klimatske promjene, ali i postati još zeleniji i ljepši – Nastojanja Fond za zaštitu okoliša podržao sa 150.000 eura pa u Vrbanićev perivoj i ostale dijelove grada stižu mlada stabla, grmovi i živice

30.11.2023.
Karlovac sadnjom novih stabala nastoji ublažiti klimatske promjene, ali i postati još zeleniji i ljepši – Nastojanja Fond za zaštitu okoliša podržao sa 150.000 eura pa u Vrbanićev perivoj i ostale dijelove grada stižu mlada stabla, grmovi i živice
- Mi u Karlovcu znamo da je naš grad zeleni grad, a ova sadnja je na tragu naših aktivnosti osvješćivanja svih nas koji tu živimo da možemo nekim svojim činom pridonijeti očuvanju okoliša, ali i učiniti naš grad još ljepšim i zelenijim. Samo ovim projektom sadimo 180 stabala. Zbog obnove vrelovoda na trasama smo morali ukloniti 140 stabala, ali isto toliko ih je posađeno; posljednja jučer, rekao je gradonačelnik Damir Mandić i zamolio sve u gradskim četvrtima da prije sadnje provjere u Zelenilu može li se na mjestu na kojem bi to željeli učiniti, zasaditi stablo ili ne jer svi možemo pridonijeti ljepšem i zelenijem gradu i osjećajima i odgovornošću.

Gradonačelnik i zamjenica, gradski pročelnici, direktori i ravnatelji pomogli su danas u sadnji novih stabala u Vrbanićevom perivoju. Dio je to provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama koje Karlovac provodi pa je tako u veljači potpisao dva ugovora s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost vrijedne 152.063 eura kojima će biti posađeno 181 stablo, 200 sadnica grmlja i 2.000 sadnica živice, te održane radionice za učenike šestih razreda „Budi klimatski heroj“,  kojima su upoznati s klimatskim promjenama, te za projektante.
- Na šest različitih lokacija u gradu bit će posađeno 136 stabala, a u Vrbanićevom perivoju 45 stabala, 200 sadnica grmlja i 2.000 sadnica živice; za stabla su predviđeni i sustavi zalijevanja. Ovim projektima Karlovac se uključio u program da do 2030. godine na nacionalnom nivou bude posađeno 10 milijuna novih stabala, a na europskom 3 milijarde novih stabala, napomenula je Ana Hranilović Trubić, pročelnica Upravnog odjela za gradnju i zaštitu okoliša.

Uz ovih 180 stabala, ove godine posađena su 33 na parkiralištu u Grabriku, nadomještena sva uklonjena zbog rekonstrukcije vrelovoda, u sklopu Aglomeracije posađenih će biti više nego uklonjenih, nastavljena će biti revitalizacije Vrbanićevog perivoja, a očekuje nas i izgradnja parka u Grabriku.