Pretražite novosti:

Zvijezda veliko gradilište, ali i bogato nalazište: Arheološki pronalasci u 9 ulica, radovi po planu, gradonačelnik Mandić najavio obnovu Starog placa i obilaznicu povijesne gradske jezgre

03.11.2023.
Zvijezda veliko gradilište, ali i bogato nalazište: Arheološki pronalasci u 9 ulica, radovi po planu, gradonačelnik Mandić najavio obnovu Starog placa i obilaznicu povijesne gradske jezgre
Ostaci drvene ceste, nađeni za radova na Aglomeraciji u Samostanskoj ulici, nisu stari koliko i sam Karlovac, ali su s početka 18. stoljeća. Nije to jedino otkriće: do sad su arheološki nalazi otkriveni u 9 ulica u povijesnoj gradskoj jezgri u kojoj traju najobimniji radovi posljednjih nekoliko desetljeća, a bit će i novih - na obnovi Trga bana Jelačića i gradnji obilaznice Zvijezde.

Rečeno je to na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je Igor Čulig, v.d. ravnatelj Muzeja grada Karlovca kazao da su istraživanja u Zvijezdi donijela bogata saznanja.
-  Često ono što ostaje zabilježeno u nekim povijesnim kronikama i što nalazimo u starim nacrtima nalazi potvrdu ovdje na terenu. Naravno, nikad ta dokumentacija nije toliko iscrpna da ne bi bilo i nekih iznenađenja, da ne bismo, kad krenemo istraživati i kad malo razgrnemo gornje slojeve grada Karlovca, saznali nešto novo. Nakon što smo saznali nešto više o tome kako se kroz vrata Karlovca prolazilo, mislim da su sada najzanimljivija saznanja o nekadašnjim ulicama, putevima i sustavima kanalizacije, rekao je Igor Čulig.

Matea Galetić, kustosica Arheološkog odjela MGK, kazala je da je do sad važnih arheoloških nalaza pronađeno u 9 ulica u Zvijezdi. Izdvojila je drveni kanal otkriven u Haulikovoj ulici, koji se nastavlja i u Šimunićevoj, a pronađen i u Radićevoj ulici. Ti nalazi su potvrdili da je Karlovac u svom početku imao drvenu kanalizaciju, koja je kasnije obnavljana i dorađivana kanalima od opeke. U Križanićevoj ulici istraživan je kanalizacijski ispust: nacrti svjedoče da su u gradu bila dva glavna kanalizacijska voda, jedan je išao kroz Kraševu, drugi kroz Radićevu ulicu, spajali su se i kroz veliki otvor pored Banijanskog mosta se ispuštala kanalizacija u Kupu. Pronađeni su i keramički i metalni predmeti, a u jednom kanalizacijskom ispustu u Haulikovoj i zlatne iglice, te kožna cipela koju žele restaurirati, a svi nalazi bit će dio muzejskog fundusa.
Ostaci drvene ceste u Samostanskoj ulici, pokazale su pristigle analize, nisu stari koliko i sam grad, odnosno, karlovačka tvrđava, ali vjerojatno jesu koliko i Velika vojarna!
- Analize su pokazale da su trupci srušeni, odnosno da je posljednja godina koja je na godovima uspješno prebrojana 1716. i vrlo vjerojatno je u nekom kraćem periodu cesta i napravljena. Znamo da je Velika vojarna do 1752. godine sagrađena i to je otprilike taj neki period građenja ceste. Datum možda nije baš onaj najraniji kojem smo se nadali, ali i sam početak 18. stoljeća je jako dobar. To je druga takva cesta pronađena u Hrvatskoj: jedna je pronađena u Koprivnici i otprilike je jednake starosti kao i karlovačka, ispričala je Matea Galetić.

Ovi arheološki nalasci otkriveni su u nepunih godinu dana, od kada su u Zvijezdi počeli radovi u sklopu Aglomeracije, rekonstrukciji i izgradnji vodovodne i kanalizacijske mreže, ali i radovima izvan nje koji donose obnovu kompletne infrastrukture, od elektro i DTK mreže, vrelovoda i plinovoda do nogostupa i javne rasvjete. U Zvijezdi to obuhvaća 24 ulice, 5 kilometara površina.
- Radovi idu predviđenim tempom, trenutno je izvođač u rokovima. Naravno, zahtjevnost ovih radova je velika, ne samo tehnički, otežava to i život i poslovanje u samoj Zvijezdi. Mislim da ćemo do kraja 2024. najveći dio ovih „grubih“ poslova odraditi, a onda bi, prema projektu, početkom 2025. trebao završiti i ovaj parterni dio uređenja. Imajmo strpljenja; svima koji žive i rade u Zvijezdi zahvaljujem na strpljenju, znam da im nije lako. Vjerujem da ćemo izdržati jer ovo smo svi priželjkivali, desetljećima o tome govorili, kazao je gradonačelnik Damir Mandić.

Najavio je da će Grad, kao i do sad, i iduće godine onima koji posluju u Zvijezdi nastaviti pomagati, te da će rebalansom ovogodišnjeg proračuna biti osigurana dodatna sredstva za te potpore. Podsjetio je da su završene konstrukcijske obnove Gradskog muzeja, KAmoda i Male zgrade gradske uprave, te, kao i Hrvatski dom i Mihalićeva kuća, prijavljene na natječaje za cjelovitu obnovu.
-  Vjerujem da ćemo slijedeće godine imati i te radove tako da će sva ova tri objekta u Zvijezdi zasjati punim sjajem i dobiti ono što je najvažnije - svoj novi sadržaj. S Državnim inspektoratom nastavljeno je  uklanjanje derutnih zgrada koje ugrožavaju sigurnost građana; državno su i privatno vlasništvo. U novom ITU-u svoje mjesto će naći uređenja Trga bana Josipa Jelačića, a dio tog projekta će biti izgradnja obilaznice Zvijezde jer je u planu dokidanje prometa kroz Kraševu i Zvijezdu. Predstoji nam još dosta vremena i dosta strpljenja, ali uvjeren sam da ćemo svi biti ponosni na novo lice Zvijezde koje slijedi, zaključio je gradonačelnik Mandić.