Pretražite novosti:

Završeno 90 posto radova, obilaznica Turnja od travnja u prometu

18.01.2023.
Završeno 90 posto radova, obilaznica Turnja od travnja u prometu
Obilaznica Turnja za promet će biti otvorena od travnja. Potvrdio je to na današnjoj konferenciji za novinare Darko Šošić, direktor Sektora za pripremu, građenje i rekonstrukciju u Hrvatskim cestama, nakon što se s gradonačelnikom Damirom Mandićem, predsjednicom Udruge Naš Turanj Natašom Lemić i novinarima provozao obilaznicom od Mostanja do Cerovca Vukmaničkog. Obilaznica je u visokoj fazi gotovosti pa iako vrijeme ne ide na ruku izvođačima radova, to, po njegovim riječima, ne bi trebalo utjecati na zacrtan konačni rok za završetak obilaznice.
 
- Mi smo na 90 posto gotovosti svih radova, 95 posto ceste je pod asfaltom. Ostalo nam je dovršiti asfaltiranje, ugraditi prometnu opreme i signalizaciju i izgraditi paralelne puteve, pristup do nekretnina koje su ostale odsječene izgradnjom ceste. Naravno, ostaju nam i neki administrativni postupci jer su ti putevi naknadno zatraženi i oni nam uvjetuju izmjenu i dopunu građevinske dozvole. I te aktivnosti su pri kraju, kazao je Šošić.
 
Nataša Lemić napomenula je da su predstavnici Udruge u proteklih godinu dana u stalnom kontaktu s Hrvatskim cestama i Gradom, prate izgradnju i ni u jednom trenutku, osim za vrijeme godišnjih odmora, nisu vidjeli da su radovi stali. 
- Ide naprijed. Žao nam je što su prekoračni svi rokovi koji su bili, razumijemo probleme koji su bili, naravno da treba napraviti pristupne puteve građanima da dođu do svojih nekretnina i sve to toleriramo. Čekamo sada travanj, do kada su rekli da bi trebalo biti gotovo. Nakon toga, naravno, više nećemo tolerirati i nadamo se da ćemo u svibnju vidjeti da promet ide preko obilaznice. Jer, ako ne bude išao, na Turnju će biti kaos, poručila je Lemić.

Gradonačelnik Damir Mandić napomenuo je da je protekle dvije godine bilo jako teško planirati dinamiku radova, ali bez obzira na sve katastrofalne poremećaje na tržištu, radovi na izgradnji obilaznice nisu stali, držan je tempo i odrađeni su, na čemu je zahvalio i izvođaču i Hrvatskim cestama.
- I ne treba govoriti koliki je značaj obilaznice. Napokon će, osim elementa sigurnosti,  Turanj i stanovnici ove gradske četvrti dobiti neke nove mogućnosti, ovo je i razvojni element. Vjerujem da će im kvaliteta života, a i ulaganja i razvoj nekih poslova biti lakši. Obilaznica ide kraju i ja se također nadam i vjerujem da će travanj biti onaj termin koji je realan. S Hrvatskim cestama i Hrvatskim vodama ovdje imamo tri projekta: sustav obrane od poplava, Aglomeraciju i Obilaznicu i zahvaljujem Turanjčanima na razumijevanju i strpljenju jer znam da je kaotično organizirati svakodnevni život, poručio je gradonačelnik Mandić i najavio ostale projekte u suradnji s Hrvatskim cestama: nogostupe Tušilović – Cerovac i u Zagrebačkoj ulici, D 545 tj. „gradski prsten“, te most Banija.