Pretražite novosti:

Završena obnova zgrade Veleučilišta u Novom centru

14.04.2020.
Završena obnova zgrade Veleučilišta u Novom centru
Ranije od predviđenog roka, završena je energetska obnova još jednog objekta javne namjene, zgrade Veleučilišta u Meštrovićevoj 10. Grad Karlovac je projekt prijavio 2018. godine za EU sufinanciranje s ciljem postizanja energetskih ušteda. Energetska obnova je unaprijedila energetski razred građevine od D na C kategoriju, smanjila emisiju CO2 za 57,31% i postigla godišnje smanjenje toplinske energije za grijanje za 51,37 % . Projekt je unaprijedio stanje u lokalnoj zajednici, a posebice popravio kvalitetu boravka u zgradi za djelatnike, studente i korisnike javnih usluga. Građevinska mjera obuhvatila je ugradnju toplinske izolacije vanjskih zidova i krova i zamjenu vanjske bravarije novom energetski učinkovitijom pvc stolarijom. Osim energetske obnove vanjske ovojnice zgrade rekonstruirani su sanitarni čvorovi, izvedeni spušteni stropovi u dijelu prizemlja, rekonstruiran sustav rasvjete i instalirani solarni kolektori za pripremu tople vode. Za pristup osoba smanjenje pokretljivosti i osoba s invaliditetom izvedena je vertikalna podizna platforma.
– Veleučilište u Karlovcu je ponosno na završetak ovog projekta energetske obnove zgrade Veleučilišta u Meštrovićevoj 10. Ponosno je na činjenicu da je projekt uspješno i prije vremena završen u partnerstvu s Gradom Karlovcem i nadam se da će se ova suradnja na mnogim drugim projektima nastaviti, ali u smislu da Veleučilište bude prijenosnik znanja i tehnologija prema gospodarstvu i društvenoj zajednici grada Karlovca, istaknula je dekanica Veleučilišta Nina Popović.
Grad Karlovac trenutno provodi sedam projekata energetske obnove javnih zgrada, vrijedne 32, 2 milijuna kuna, kazala je gradska pročelnica Marijana  Tomičić i dodala da Grad Karlovac u provedbi spomenutih projekata  ima udio od 12,2 milijuna kuna, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU sudjeluje s gotovo 6 milijuna kuna, dok su bespovratna sredstva u iznosu od 14,1 milijun kuna. Najavila još tri projekta energetske obnove.
– U fazi smo projektiranja tri nova projekta energetske obnove za što čekamo raspisivanje natječaja od jeseni pa nadalje, unatoč krizi. To su Mala zgrada gradske uprave, Sokolski dom i jedna od zgrada unutar kruga Javne vatrogasne postrojbe, rekla je gradska pročelnica Marijana Tomičić.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj  Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014. –2020.“
Naziv projekta: Energetska obnova zgrade na adresi Ivana Meštrovića 10 u Karlovcu, K.K. 04.2.1.04.0133
Naziv korisnika: Grad Karlovac
Ukupna vrijednost prihvatljivih troškova: 6.158.496,00 kuna
EU sufinanciranje projekta: 3.715.097,60 kuna
Razdoblje provedbe projekta: 14.09.2018.-14.09.2020.
Ukupna vrijednost investicije: 6.541.047,25 kn