Pretražite novosti:

U vrtićima stroge mjere čuvanja zdravlja djece

15.05.2020.
U vrtićima stroge mjere čuvanja zdravlja djece
Karlovac je jedan od rijetkih gradova koji jputem aplikacija na jednostavan način omogućava upis djece u vrtiće. Web aplikacija pojednostavila je i olakšala postupak upisa roditeljima koji iz svog doma mogu prijaviti dijete za upis. Dokumentacija koju je potrebno prikupiti moguće je skenirati ili poslikati mobitelom i zajedno sa zahtjevom koji se nalazi u online aplikaciji, proslijediti u vrtiće. Putem ove aplikacije roditelji u svakom trenutku vide status njihove prijave i jesu li postupak dobro proveli.
Za sve one roditelje koji možda neće biti u prilici ili koji će biti nesigurni prijaviti djecu na ovakav način, u Dječjem vrtiću Rakovac bit će organizirana tehnička podrška.
- Važno je reći da u uvjetima epidemije roditelji  moraju potrebu za tehničkom pomoći javiti na telefonski broj kako bi se ravnateljice mogle pripremiti i organizirati vrijeme koje će provesti s roditeljima i pomoći im prilikom unosa podataka i upisa u aplikaciju, objasnila je danas pročelnica Draženka Sila Ljubenko.
U novoj podagoškoj godini svi objekti bit će u funkciji uključujući i novi vrtić Mahično, a tijekom rujna trebala bi završiti i obnova Dječjeg vrtića Dubovac. Prošle godine bilo je upisano oko 300-njak djece, a tako otprilike planiraju i ove godine.
- Ova godina je po mnogočemu specifična i s obzirom na okolnosti u kojima ne možemo točno govoriti o broju djece koju ćemo upisati, jer će to ovisiti o preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Nacionalnog stožera i resornog Ministarstva. napomenula je pročelnica 
Grad Karlovac donio je Odluku po kojoj roditelji od 16. ožujka vrtiće ne plaćaju, a trenutak kada će se sve ponovno vratiti u „cjeloviti pogon“ i kada će početi plaćanje vrtića, roditeljima će na vrijeme biti priopćeno. U Dječjem vrtiću Četiri rijeke trenutno je prijavljeno 84-ro djece, a u Dječjem vrtiću Karlovac 92-oje djece. To je mali broj u odnosu na ukupno 1.336 vrtićke djece u karlovačkim vrtićima.
- Djeci se redovito dezinficiraju ruke, kod obroka su za odvojenim stolovima, a odvojeni su i krevetići prilikom spavanja. Što se tiče samog socijalnog kontakta, iako je teško odmaknuti djecu jedno od drugih, zbog ukupno malog broja djece uspijevamo ispoštovati sve preporuke, naglasila je v.d. ravnateljice DV Karlovac Danka Pavletić, a ravnateljica DV Četiri rijeke Bernarda Vuksan dodala da se posebne mjere primjenjuju već kod dolaska i ulaska, kako nitko od roditelja ne može ući u objekt, već se primopredaja djece obavlja na vratima. Djeci se mjeri temperatura pri dolasku i odlasku i prati se njihovo zdravstveno stanje. Pojačane su higijenske mjere i dodatnom dezinficekcijom predmeta, igračaka, prostora u kojima se djeca kreću.