Pretražite novosti:

U sjećanje na svetu Majku Terezu i njezin posjet Karlovcu

23.03.2024.
U sjećanje na svetu Majku Terezu i njezin posjet Karlovcu
Svetom misom, cvijećem i govorom o životu i djelu svete Majke Tereze, Zajednica Albanaca Karlovačke županije obilježila je dan postavljanja njezina kipa ispred Nacionalnog svetišta sv. Josipa na Dubovcu.
Značajan je to dan za pripadnike albanske zajednice, a voditelj Albanske katoličke misije u Hrvatskoj Don Kriste Gjergji, zahvalio je Gradu Karlovcu i gradonačelniku Damiru Mandiću, te mons. Antunu Sente i predstavnicima Albanske zajednice na realizaciji postavljanja kipa u našem gradu.
Majka Tereza potječe iz albanske katoličke obitelji, a o njezinom značaju za albanski narod govorila je Ermina Lekaj Prljaskaj.
Svečanosti su prisustvovali  i NJ.E. dr. Martin Berishaj, veleposlanik Republike Kosovo u Hrvatskoj, Besir Ziberi, predsjednik Zajednica Albanaca Karlovačke županije, a u ime gradonačelnika Damira Mandića prisustvovala je pročelnica Dijana Kujinek.
Kip je dar gradu Karlovcu i Nacionalnom svetištu svetog Josipa od Zajednice Albanaca Karlovačke županije, Udruge Albanaca branitelje Hrvatske u Domovinskom ratu, kao i Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj.
Postavljen je prije pet godina u spomen na Veliki petak 24. ožujka 1978. godine kada su o. Ante Gabrić i Majka Tereza posjetili Karlovac i crkvu svetog Josipa gdje su sudjelovali u prigodnom programu te okupljenom mnoštvu uputili poticajne riječi.