Pretražite novosti:

U Karlovcu čak pet Interreg projekata

06.10.2020.
U Karlovcu čak pet Interreg projekata
Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak danas je u Karlovcu, sadnjom deset sadnica stabala ispred vrtića Grabrik, obilježila 30 godina postojanja Interreg programa u Europskoj uniji.
- Ovaj simbolični čin znači razvoj, projekte i buduću suradnju. Konkretno o Interregu IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora. Od 67,25 milijuna eura, koliko je bilo dostupno u ovom programskog razdoblju, ugovoreno je već 47 programa koji su u tijeku, a osam projekata treb ugovoriti. Tako da mogu reći da je vrlo uspješan program i vrlo uspješna suradnja, naglasila je.
U sadnji deset stabala likvidambara sudjelovali su i voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognyan Zlatev, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske REGEA Julije Domac te dožupanica Vesna Hajsan Dolinar i gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.
REGEA je u 12 godina provela 22 Interreg projekta, a ravnatelj Domac istakao je kako je Agencija spremna i za novu europsku financijsku perspektivu.
- Novaca će biti, izvora financiranja će biti, a na nama je da pripremimo projekte i sustav koji će ih pratiti i servisirati, naglasio je Domac.
Za voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognyena Zlateva bitno je da će 37 posto svih investicija u novom razdoblju, koje se zove “Iduća generacija EU”, biti ulaganje u zelene projekte. 
U Karlovačkoj županiji provedeno je 18 Interreg projekata vrijednnosti 26 milijuna kuna. Grad Karlovac je proveo pet Interreg projekata.
- Četiri su provedena, a peti Fortitude u provođenju. Ukupno su vrijedni više od 70 milijuna kuna. Samo za Karlovac vrijednost je oko 7,5 milijuna kuna tj. milijun eura. Od toga je dva milijuna kuna išlo za plaće onih koji su radili na projektu, vrijednost opreme je dva milijuna kuna, a Grad je morao je osigurati 500 tisuća, naglasio je gradonačelnik Mandić.
Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak danas je tijekom boravka u Karlovcu posjetila i Aquatiku. Ravnateljica JU Aquatike Margarita Maruškić Kulaš i gradonačelnik Damir Mandić sa suradnicima ministrici su predstavili jedinstveni koncept projekta slatkovodnog akvarija Aquatike koji je realiziran 2016. godine i sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Podsjetimo, od otvorenja u listopadu 2016. godine Aquatika je jedan od najuspješnijih projekata u Hrvatskoj financiranih iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Javna ustanova Aquatika – slatkovodni akvarij Karlovac od svog otvorenja atrakcija je u svakom pogledu; ekološkom, obrazovnom, turističkom, znanstvenom, ili jednostavno zbog svoje originalnosti i činjenice da akvarij slatkovodnih voda ne postoji nigdje u široj regiji, osim u srcu Hrvatske, okružen četirima rijekama – u Karlovcu.