Pretražite novosti:

Školska godina i u novim uvjetima počela dobro

11.09.2020.
Školska godina i u novim uvjetima počela dobro
Na području grada Karlovca relativno je povoljna epidemiološka situacija u odnosu na druge županije i gradove. Trenutno ima samo 8 aktivnih slučajeva, a do sada je u gradu Karlovcu bila 91 oboljela osoba.
– Prije samog početka škole donijeli smo odluku o odvijanju nastave na način da za sve učenike počne 7. rujna i to u školi. Izuzetak od tog pravila su izborna i dopunska nastava zbog miješanja različitih odjeljenja. U takvim je slučajevima dozvoljeno, ako se ne može osigurati prostor, da se dio nastave odvija online. Radi zadovoljavanja uvjeta koji su propisali HZJZ i resorno Ministarstvo bilo je potrebno da dio škola iz jedne smjene krene u dvosmjenski rad, tako da su u jednosmjenskom radu ostale samo škole Rečica i Skakavac koje imaju mali broj učenika. Za potrebe poštivanja mjera, Grad Karlovac je osigurao za sve škole i nastavnike devet tisuća zaštitnih maskica; dvije za svako dijete i nastavnika i dodatno 500 vizira za nastavnike, naveo je načelnik Stožera CZ grada Karlovca Stjepan Mrežar.
Dogovorom osnivača i škola organiziran je produženi boravak za učenike prvog i drugog razreda u svim školama gdje se on provodi. U dogovoru s roditeljima i korištenjem prozirnih pregrada moguće je, ako to školski prostori dozvoljavaju, organizirati produženi boravak.
Trenutno ima slučajeva samoizolacije školske djece, ali ne još i pozitivnih slučajeva. Za tu djecu se organizira online nastava, a zbog dvosmjenskog rada uvedne su nove autobusne linije. Prehrana uččenika u razrednoj nastavi odvija se u razredima. Zbog potrebe za dezinfekcijom prostora i većim angažmanom spremačicau u dvije smjene
upućen je zahtjevi prema Ministarstvu za dodatnim zapošljavanjem
Načelnik Stožera zahvalio je roditeljima koji su prihvatili novi sustav kao i učiteljima koji su se vrlo brzo prilagodili novonastaloj organizaciji te ih pozvao da i dalje budu ozbiljni u provođenju svih mjera i da u suradnji sa školom budu susretljivi kako bi se očuvalo zdravlje djece i zaposlenika škola.
Dotaknuo se i najnovije situacije u vrtiću.
- Imali smo slučaj da je u Dječjem vrtiću u Novom Centru jedna odgajateljica bila pozitivna na koronavirus. Temeljem toga čitava grupa djece, njih 17, trenutno je u samoizolaciji. Vrtić je dezinficiran i očišćen od strane HZJZ-a. Još su jedna odgojiteljica i asistentica danas na testiranju i ukoliko one nisu pozitivne, onda će druga skupina djece redovno ići u vrtić od ponedjeljka. Ukoliko su pozitivne, onda će nažalost i ta druga skupina djece morati ostati kod kuće, tako da bi onda 47-ero djece bilo u samoizolaciji, a vrtić narednih 14 dana, zaključio je načelnik Stožera civilne zaštite grada Karlovca Stjepan Mrežar.
Na konferenciji za medije održanoj ispred Osnovne škola Švarča ravnateljica Andreja Željković je izvijestila o tome kako je protekao prvi radni tjedan u ovoj školi.
-  Nama je jako drago reći da je prvi tjedan nastave protekao izvrsno, svi smo zdravi i radosni. Imali smo slojevite pripreme u kojima nam je pomagao osnivač i mislim da je tu bila najvažnija motivacija nas učitelja, djece i roditelje. Najvažnije je da se nastava odvija u učionici jer je to najprirodnije okruženje za učitelje i djecu. Nakon dosta dugo vremena zbog nove situacije prešli smo  iz jednosmjenskog u dvosmjenski rad. Uveli smo nove dodatne linije za prijevoz učenika. Sve funkcionira jako dobro i pohvaljujem učenike, roditelje i učitelje za strpljenje budući da nam se puno toga promijenilo u životima u ovih nekoliko mjeseci, poručila je Željković.

.